Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турски гражданин получи доживотна присъда за убийството на граничаря Петър Бъчваров


Архивна снимка на оградата на българо-турската граница
Архивна снимка на оградата на българо-турската граница

Турски съд постанови доживотен затвор за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров. Това предаде БТА във вторник, като цитира информация от Министерството на вътрешните работи (МВР).

Новината идва малко повече от година след като на 7 ноември 2022 г. Бъчваров беше убит по време на служба на българо-турската граница. За убийството започнаха паралелни разследвания в двете страни, а в Турция бяха задържани двама братя - Енгин Ергуван и Мустафа Ергуван. Първият беше заподозрян като извършител, а вторият - като помагач.

Във вторник Енгин Ергуван получи доживотна присъда от съда в Одрин. Той е осъден и на още 12 години лишаване от свобода по обвинение в опит за убийство на български военнослужещ, който е бил заедно с Бъчваров в нощта на инцидента. Брат му беше осъден условно.

Решението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Истанбул.

Бъчваров и военнослужещият са били част от съвместен наряд, охраняващ границата в района на село Голям Дервент. Двамата са забелязали пробив на граничната ограда. Когато Бъчваров се е приближил за проверка, от турска страна са дошли изстрели.

Полицаят е починал на място, а военнослужещият е успял да се прикрие. Двамата извършители са избягали.

От българска страна основната версия при разследването на престъплението беше, че извършителите са част от група мигранти или трафиканти на забранени субстанции и стоки.

След инцидента МВР очерта проблеми, свързани с охраняването на българо-турската граница - твърде малък брой на граничните полицаи, лоша екипировка и техника за наблюдение.

Тогавашният служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се усъмни дали изобщо има смисъл от оградата на границата. Според него при направата ѝ е използвана мрежа, която нито е достатъчно здрава, нито е достатъчно висока и по нея редовно се откриват дупки, които трябва да бъдат поправяни.

Тази ограда беше изградена по време на второто правителство с премиер Бойко Борисов (между 2014 и 2017 г.).

Убийството на Бъчваров през 2022 г. дойде в момент на увеличен мигрантски натиск на границата между Турция и България. Няколко месеца преди инцидента двама други служители на „Гранична полиция“ загинаха при катастрофа в Бургас, докато преследваха автобус с мигранти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG