Връзки за достъпност

Извънредни новини

Според директора на ЦРУ бунтът на Пригожин показва щетите, които Путин е нанесъл на Русия


Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Въоръженият бунт на Евгений Пригожин, лидер на наемниците от частната военна групировка „Вагнер“, показва разяждащия ефект върху Русия от войната на президента Владимир Путин в Украйна. Това каза в събота директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс.

„Поразително е, че Пригожин предшества действията си с остро обвинение срещу лъжливата обосновка на Кремъл за нахлуването в Украйна и за воденето на войната от руското военно ръководство“, каза Бърнс, който е и бивш посланик на САЩ в Москва.

Според него "въздействието на тези думи и действия ще продължи за известно време и ще бъде ярко напомняне за разяждащия ефект на войната на Путин върху собственото му общество и собствения му режим“.

Бърнс определи бунта като "въоръжено предизвикателство към руската държава". Той каза, бунтът е "вътрешен проблем, в който САЩ не са имали и няма да имат никакво участие".

В събота Вашингтон пост съобщи, че директорът на ЦРУ е бил на тайно посещение в Украйна през юни. По време на посещението е била обсъдена украинската стратегия за връщане на окупираната от Русия територия и започване на преговори за прекратяване на огъня с Москва до края на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG