Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Притеснително". Заподозреният за заплахите срещу съдия Цариградска е изчезнал


Съдия Владислава Цариградска
Съдия Владислава Цариградска

Мъжът, заподозрян за заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, е обявен за изчезнал. Това става ясно от писмо на Цариградска до прокуратурата, с което Свободна Европа разполага.

Новината идва половин година след като Илко Захариев беше задържан по обвинения, че е заплашвал Цариградска. Впоследствие той беше освободен от ареста заради психическото си състояние и липсата на достатъчно доказателства, след което беше настанен в психиатрична клиника в Бургас.

Сега Захариев, който стана известен с прозвището „Червения пират“, е в неизвестност и е обявен от баща си за общодържавно издирване. Цариградска оспорва версията, че той е единственият автор на заплахите срещу нея.

Тя получи множество заплахи за убийство и осакатяване след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса в края на януари. Той е сочен като брокер на влияние в съдебната власт, а Цариградска направи публични разкрития, свързани с него.

„Ще ѝ изкормим гениталиите“, гласеше едно от заплашителните съобщения. Имейлите заплашваха също съпруга и децата на съдийката, заради което тя започна да се движи с охрана. Цариградска е получавала подобни заплахи и преди смъртта на Божанов.

За заплахите беше арестуван Захариев, когото шефът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Явор Серафимов нарече „психически неуравновесен мъж“ със скитнически начин на живот.

Цариградска оспори тази версия и каза, че дори Захариев да е изпращал заплашителните съобщения, не е изключено те да са му били поръчани от някого. ГДБОП и прокуратурата обаче работят само върху версията за Захариев като единствен извършител, твърди Цариградска.

Сега Цариградска предупреждава, че ако Захариев е единственият човек, който стои зад заплахите, то заплашените се намират в опасност. Ако пък с мъжа са работили поръчители, тогава самият той е в опасност заради рисковете да ги разкрие.

35-годишният Захариев беше задържан в средата на март по обвинения, че е изпращал до различни институции електронни съобщения, които съдържат закани с убийство спрямо магистрати.

Прокуратурата твърди, че има доказателства, че заплахите са били изпращани от телефони, намерени у Захариев. Той обаче казва, че е намерил телефоните в кош за боклук в столичен мол, както и че събира телефони, за да ги връща за рециклиране срещу пари.

Тогавашният директор на „Национална полиция“, а от тази седмица служебен вътрешен министър Атанас Илков категорично изключи версията Захариев да е получавал поръчения от някого към кого да адресира изпращаните заплахи. През март Илков каза, че Захариев е показвал признаци на психически отклонения и е следял новините, откъдето се е ориентирал кого да заплашва.

Съмнения, че заплахите не се разследват

По случая със заплахите срещу Цариградска прокуратурата разследва само една версия - че зад тях стои единствено Захариев. Това съдийката е установила в началото на август, след като се е запознала с материалите от разследването.

Според Цариградска това е „притеснително“, защото има данни, че в телефоните, намерени у Захариев, са открити стотици заплашителни имейли до публични личности. Сред тях са лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, прокурорката Даниела Талева, която може да разследва главния прокурор, както и тогавашната външна министърка Мария Габриел, която се очакваше да стане премиерка в правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ през пролетта.

Съдийката има съмнения относно качеството на психологическите експертизи, направени на Захариев, и казва, че не е проведен следствен експеримент, който да докаже дали той е бил способен да изпраща подобни имейли. В писмото си до прокуратурата Цариградска иска да получи достъп до експертизите, какъвто до момента ѝ е отказван.

Преди да бъде обявен за общодържавно издирване, Захариев „е посочил и други лица, които са били съпричастни към заплахите“, пише още Цариградска.

Съдийката казва още, че от 25 юли по неизвестни за нея причини е свалена полицейската охрана пред жилището ѝ.

„Насочила съм писмено и нееднократно вниманието на прокуратурата и на ГДБОП за поредицата от събития и заплахи, в чийто контекст съм поискала да бъде изяснена и ролята на заплахите с убийство. Исканията ми се подминават мълчаливо“, пише Цариградска.

Още през март асоциацията „Европейски магистрати за демокрация и свободи“ остро се възмути от бездействието на българските разследващи по отношение на заплахите срещу съдии в България.

Съдия Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров още през 2020 г. разказаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че предполагаемата престъпна група на Мартин Божанов - Нотариуса ги е заплашвала. Тогава прокуратурата не реагира, а разследване срещу Божанов започна едва в края на април 2023 г.

Преди Захариев да бъде задържан, Цариградска каза, че е била предупредена „да се кротне“ от директора на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов. Той отрече да я е заплашвал. Не е известно дали разследващите са проверили версията, че той може да има общо със заплахите.

Кой пази хората, които пазят всички останали? Историята на съдия Цариградска
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG