Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разпространявал е лъжи". Прокуратурата внесе нови обвинения срещу Тръмп за намеса в изборите през 2020


Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп
Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп

Специалният прокурор Джак Смит внесе нов обвинителен акт срещу бившия президент Доналд Тръмп за това, че е опитал да осуети изхода от президентските избори в САЩ през 2020 г. Тогава те бяха спечелени от демократа Джо Байдън.

Новината идва, след като по-рано Върховният съд на САЩ реши, че президентите имат широк имунитет по отношение на действията си, докато заемат поста, и върна делото на първа инстанция. Така прокуратурата трябваше значително да преструктурира обвиненията си.

Сега обвиненията срещу Тръмп в опит за незаконно повлияване на резултата от изборите са запазени - в обвинителния акт, цитиран от Си Ен Ен, се казва, че през двата месеца след изборите той „е разпространявал лъжи, че резултатът е бил фалшифициран и той е спечелил“.

В преработената версия обаче Тръмп е посочен като „кандидат за президент“, а не като президент. Отпаднали са например обвиненията, че бившият президент е обсъждал резултатите от изборите с представители на Министерството на правосъдието.

Вместо това тезата на прокурорите е, че в периода след изборите Тръмп не е имал никакви конституционно възложени президентски задължения по отношение на предаването на властта и съответно няма как да се ползва от президентски имунитет.

Самият Тръмп определи действията на специалния прокурор като опит да се отвлече вниманието на избирателите.

„Това е просто опит за намеса в изборите и отклоняване на вниманието на американския народ от катастрофите, които Камала Харис докара на страната ни“, написа той в собствената си социална мрежа Truth Social.

Новината за делото срещу кандидата на републиканците идва на фона на продължаващата кампания за изборите през ноември. На тях Тръмп се изправя срещу кандидатката на демократите Камала Харис.

Междувременно срещу Тръмп се водят няколко дела, включително за предполагаемо неправомерно боравене с класифицирани документи и за бунта в Капитолия.

По-рано през май Тръмп беше признат за виновен по друго от делата - за фалшифициране на документи с цел да повлияе на предизборната кампания през 2016 г. Така стана първият бивш президент на САЩ, обявен за виновен по наказателно дело.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG