Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не трябваше да съм тук". Какви бяха думите, с които Тръмп прие номинацията за президент


Доналд Тръмп и съпругата му Мелания
Доналд Тръмп и съпругата му Мелания

Доналд Тръмп официално прие номинацията за кандидат за президент на Републиканската партия по време на заключителния ден от конгреса ѝ в Милоуки, щата Уисконсин. Така формално вече е сигурно, че той и номинираният от него Джей Ди Ванс ще бъдат двойката, която ще се опита да спечели място в Белия дом на изборите през ноември.

Потвърждаването на номинацията дойде след месеци, в които Тръмп убедително спечели изборите за кандидат на републиканците.

Конгресът на партията дойде по-малко от седмица след неуспешния опит за покушение срещу него. На 13 юли по време на предизборен митинг в Пенсилвания той беше улучен с куршум в дясното ухо. Бившият президент се отърва само с леко нараняване и след няколко часа в болница се прибра в дома си.

Официалното номиниране на Тръмп идва в момент, в който Демократическата партия не е обединена зад решението дали да потвърди номинацията на настоящия президент на САЩ Джо Байдън.

В последните месеци демократите започнаха да се отдръпват от него и да го призовават да се оттегли от надпреварата заради физическото му състояние. Засега Байдън отказва.

В заключителната си реч пред конгреса в четвъртък Тръмп за пореден път изложи намеренията си за вътрешната и външната политика на страната и каза, че едновременно ще спре войните по света, ще върне всички американски заложници, ще спаси икономиката на страната, ще се погрижи за „забравените“ американци, ще спре високата престъпност и ще прекърши незаконните мигранти, които влизат през южната граница с Мексико.

„В момента кипи война в Европа и Близкия Изток. Настоящото управление дори не може да се доближи до справянето с проблемите“, каза Тръмп.

Той посочи, че хаотичното изтегляне от Афганистан, извършено по времето на Байдън, е окуражило Владимир Путин за това да започне инвазията в Украйна.

Той говори 92 минути, което американските медии определиха като най-дългата по рода си реч в историята. Въпреки дължината, в нея Тръмп само веднъж спомена името на Байдън. Той отново се появи на сцената с лепенка върху ухото, на мястото, на което беше прострелян преди дни.

"Не трябваше да съм тук тази вечер", каза Тръмп, с което намекна за неуспешния атентат срещу него. На няколко пъти той заговори за обединение, но въпреки това многократно нападна Демократическата партия, членовете на която през годините често нарича с обидни прякори.

Доналд Тръмп беше президент на САЩ между 2017 и 2021 г. На изборите през 2020 г. той беше победен от Джо Байдън. След негова реч във Вашингтон в последните дни на управлението му, хиляди негови привърженици щурмуваха и проникнаха в сградата на американския Конгрес.

Изборите за президент на САЩ предстоят на 5 ноември 2024 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG