Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Всички гледат към третия мандат. "Величие" тръгна да се цепи. Съдиите напомнят за Нотариуса


В деня на тазгодишния София Прайд в столицата имаше контрашествие под надслов Поход за семейството, което събра видимо по-малко последователи от събитието в защита на правата на хората с различна сексуална ориентация, 22 юни 2024 г.
В деня на тазгодишния София Прайд в столицата имаше контрашествие под надслов Поход за семейството, което събра видимо по-малко последователи от събитието в защита на правата на хората с различна сексуална ориентация, 22 юни 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Консултациите за кабинет
  • Срещата на НАТО във Вашингтон
  • Спомените за един баща

Точно две седмици след изборите на 9 юни вече е ясно, че победителите от ГЕРБ не искат да съставят кабинет само с подкрепата на втората партия ДПС, а никоя от подредилите се след тях формации няма да подкрепи правителство с техни мандати. В тази ситуация в понеделник президентът Румен Радев започва консултации за съставяне на кабинет.

ИТН и "Възраждане" вече поискаха от Радев третия мандат, за да предложат състави на правителства. Тошко Йорданов каза пред Дарик радио, че колегите му приемат подкрепа от всички партии. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък каза, че партията му е готова да направи общо управление с всички без ГЕРБ и ДПС.

На този фон най-новата и малка партия в парламента е на прага на разцепление, след като в петък депутатите ѝ гласуваха с ГЕРБ и ДПС. В събота съпредседателят ѝ Ивелин Михайлов каза, че някои от хората му в парламентарната група може да бъдат изключени, което заплашва самото съществуване на групата.

Христо Иванов вече не е депутат

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов окончателно се раздели с депутатското си място. Той подаде оставка от всички политически постове заради резултатите на коалицията. Тук можете да си припомните какви бяха те.

Съюзът на съдиите в България призова депутатите от новия парламент да създадат нова временна комисия, която да продължи да събира данни за дейността на убития Мартин Божанов - Нотариуса. Досега нито една партия не е заявила такова намерение.

Прокуратурата пък внесе в съда обвинителен акт срещу друга емблематична фигура за задкулисното влияние в съдебната система - Петьо Петров - Еврото. Той все още се издирва, а обвинението му не е за корупция или търговия с влияние, а просто за измама, пише сайтът "Лекс".

Препоръчвам ви и анализа на "Медиапул" за дейността на Европейската прокуратура в България през първите три години след създаването ѝ, белязани от липса на резултати, бавни разследвания и други проблеми, типични за българската прокуратура.

Радев ще обсъжда помощта за Украйна

След две седмици във Вашингтон започва срещата на НАТО, на която се очаква алиансът да поеме координацията на цялата международна помощ за Украйна. От българска страна в нея ще участва и президентът Румен Радев, който е против изпращането на оръжия на Киев. Защо беше решено да ходи той, можете да прочетете тук.

Тази седмица Европейският съюз пък официално започва преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова. В същото време бойните действия между руските и украинските сили не стихват. Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Не спират и опитите на Владимир Путин да търси съюзници. След визитата му в Северна Корея миналата седмица, последва и такава във Виетнам. Той подписа редица споразумения и с двете страни.

Не пропускайте и този текст, от който можете да разберете как Русия изнася украинско зърно и го продава като свое в страни като Испания, Турция, Азербайджан, Сирия и Иран.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Трима се състезават за патриаршеския престол

Има ли влияние Руската православна църква сред тримата български митрополити, номинирани за следващ патриарх? Отговор на този въпрос търси този текст, в който можете да научите повече за тримата претенденти за престола на починалия тази година Неофит.

В София за 17-а поредна година се проведе София Прайд. Какво се промени за хората с различна сексуална организация в България, можете да прочетете в този текст на Катерина Василева и Диляна Теохарова. Не пропускайте и това видео по темата.

Препоръчвам ви и този текст на Стефан Дечев, в който са събрани няколко истории на хора, които искат да си променят пола в България още през XIX в.

Терористични атаки в Дагестан

Терористични атаки срещу църкви и синагога, последвани от престрелки с полицията, се разиграха в руската република Дагестан. Тук колегите от "Дневник" са събрали какво се знае до момента по случая.

Франция скоро ще гласува на извънредни избори за парламент, а резултатите изглеждат неясни. Тук можете да прочетете какви рискове крие ситуацията в Париж.

Избори идват в края на годината и в САЩ, а този текст на Ивелина Николова се занимава с въпроса дали известността на певицата Тейлър Суифт може да повлияе на резултатите от тях.

Не пропускайте и този текст на "Капитал", от който ще разберете повече за последствията от агресивната експанзия на китайските платформи Temu и Shein в Европа.

Германия спечели групата си на Евро 2024

В неделя се изиграха първите два мача от финалната част на груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия. Домакините стигнаха до равенство в продълженията срещу Швейцария и така спечелиха своята група А.

Унгария пък извоюва първа победа в последните минути на мача си срещу Шотландия и сега се надява, че ще успее да продължи напред като един от най-добрите трети отбори в групите.

И още две препоръки

За финал ви препоръчвам този текст на Никола Кръстев, в който той разказва как се връща в спомените за своя баща - певец, алпинист и писател.

Не пропускайте и историята на певицата Лана дел Рей, която в петък имаше рожден ден и беше Човек на Деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG