Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Седми пореден мандат на ГЕРБ отиде в коша. Пеевски заплаши верните на Доган в ДПС


Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски в парламента, 3 юли 2024 г.
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски в парламента, 3 юли 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Парламентарната група на ДПС се разцепи
  • Нова комисия ще проверява Нотариуса и Еврото
  • От какво се обижда Владимир Зомбори

ГЕРБ не успя да реализира седми пореден мандат за съставяне на правителство от 2021 г. насам. По време на гласуването в парламента групата на ДПС се разцепи, след като Рамадан Аталай публично обяви, че почетният председател на движението Ахмед Доган е против подкрепата за проектокабинета на Росен Желязков.

"Видяхме, че има 30 евроатлантически депутати ДПС. И те ще бъдат депутати", каза след края на заседанието съпредседателят на движението Делян Пеевски, цитиран в сайта на БНР.

Преди гласуването той повтори за пореден път, че парламентарната му група ще подкрепи правителството на ГЕРБ, но въпреки това общо 15 от депутатите му не гласуваха "за".

Още декларации в ДПС

По-късно в сряда последваха нови декларации от местни структури на ДПС, които изразяват верността си към Доган, пише "Медиапул". На този фон организацията на движението в Търговище съобщи във Фейсбук, че сваля доверието си от депутата Джейхан Ибрямов, който не подкрепи кабинета на ГЕРБ.

Ако сте пропуснали ескалиралото недоволство срещу Пеевски сред организации на ДПС в страната, препоръчвам ви този текст на Катерина Василева.

Не пропускайте и интервюто на Еми Барух с бившия висш кадър на ДПС Гюнер Тахир в "Дойче веле". Според него Доган вече става излишен за "кукловодите" и те "му дърпат черджето под краката". Можете да си припомните и този разговор на Генка Шикерова с Тахир, когато Пеевски стана съпредседател на ДПС.

Ако искате да разберете по-добре процесите в движението, препоръчвам ви и това интервю на Димитър Ганев с изследователя на т.нар. "Възродителен процес" доц. Михаил Иванов, публикувано в "Дойче веле" през 2022 г. В него той казва, че "ДПС е органически свързано с "Мултигруп".

Нови областни управители и оставки

Междувременно служебният кабинет на Димитър Главчев назначи още трима представители на ДПС за областни управители на Разград, Шумен и Смолян, информира "Медиапул". Преди седмица други трима приближени на Пеевски оглавиха областните управи на Кърджали, Хасково и Търговище.

Мнозинството в парламента пък отказа да приеме две оставки в ръководствата на Комисията за финансов надзор и Агенцията за публичните предприятия и контрол, защото се усъмни, че зад тях стои натиск от Пеевски, съобщава "Клуб Z".

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

ГЕРБ и ДПС все пак гласуваха заедно

По време на парламентарното заседание в сряда групите на ГЕРБ и ДПС все пак гласуваха монолитно, но това се случи преди обсъждането на проектокабинета "Желязков". Двете партии бойкотираха създаването на комисия за Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото, но въпреки това такава беше сформирана по предложение на ПП-ДБ.

Разцеплението в ДПС засенчи друг скандал - този между лидерите на "Величие" Ивелин Михайлов и Николай Марков. Ако сте пропуснали този сюжет, можете да наваксате с текста от интервюто на Михайлов в Студио България с Генка Шикерова.

Байдън се оплака от умора

Президентът на САЩ Джо Байдън обясни неуспешното си участие в дебата срещу Доналд Тръмп с умората, натрупала се от посещения в чужбина в последно време. В това видео можете да си припомните как премина словесният сблъсък между двамата.

Ако искате да разберете повече за това по кои теми се разминават позициите на Байдън и Тръмп, препоръчвам ви този текст на Ванина Тодорова от "Капитал".

И още две предложения

На финала ви предлагам поредната история от рубриката "Великите европейци" на покойния Пламен Асенов. Тя разказва за папа Урбан Втори, чиято реч на 27 ноември 1095 г. слага начало на кръстоносните походи.

Не пропускайте да прочетете и за актьора Владимир Зомбори, който се обижда от факта, че "ако не се завъртиш по телевизията, никой няма да разбере какво можеш и колко си добър". Той имаше рожден ден на 3 юли и беше Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG