Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ружа Игнатова я няма отдавна, но ще има обвинение в София. Кой заплашва Бойко Борисов?


Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов съобщава, че българската прокуратура ще повдигне задочно обвинение срещу издирваната от ФБР Ружа Игнатова 5 години, след като тя беше задочно обвинена в САЩ и изчезна, 26 юни 2024 г.
Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов съобщава, че българската прокуратура ще повдигне задочно обвинение срещу издирваната от ФБР Ружа Игнатова 5 години, след като тя беше задочно обвинена в САЩ и изчезна, 26 юни 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Консултациите свършиха
  • Марк Рюте оглави НАТО
  • Край на групите на Евро 2024

САЩ дават до 5 млн. долара за информация, която да доведе до залавянето на "криптокралицата" Ружа Игнатова. Тя е сред най-издирваните от ФБР международни престъпници, но е в неизвестност няколко години. Точно 5 години, след като САЩ я обвиниха за финансовата пирамида с криптовалутата OneCoin, българската прокуратура се сети да направи същото.

Ако вече сте забравили какви обвинения бяха повдигнати от американските власти на Игнатова, можете да си припомните подробностите тук.

Препоръчвам ви и този документален филм на Би Би Си, който излезе преди няколко седмици. Той подробно разглежда съществуващите данни, които провокират все повече предположения, че Игнатова може отдавна да не е между живите.

Само ДПС подкрепя ГЕРБ

Консултациите при президента Румен Радев приключиха и вече е напълно ясно, че никой друг няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ, освен ДПС. В сряда ИТН се обяви за "експертен кабинет", а "Величие" предложи "програмно правителство", ако получат третия мандат от Радев.

Междувременно лидера на "Величие" Ивелин Михайлов се извини на председателя на парламентарната група на партията Николай Марков за изявлението си, че групата може да се разцепи, защото гласува заедно с ГЕРБ, пише "Медиапул".

Допълнителната охрана на Борисов

Друга интрига обаче сякаш изцяло измести фокуса от консултациите при Радев - защо е разпоредена допълнителна охрана на Бойко Борисов? Темата бепе повдигната при президента по-рано тази седмица от ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ. ''Няма основание за заплахи освен подкрепата за Украйна'', каза самият Борисов в сряда, цитиран от "Сега".

Последваха изказвания от Атанасов и от другия съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков, от които стана ясно, че те двамата също са охранявани, пише "Дневник".

Ако се питате кой би могъл да заплашва в момента лидера на ГЕРБ, препоръчвам ви коментара на Даниел Смилов в "Дойче веле", който допуска, че притесненията на Борисов изобщо не са свързани с Русия.

Обвиненията към Атанасов

Успоредно с обсъждането на темата за охраната, Атанасов получи публични обвинения от директора на военното разузнаване ген. Венелин Венев. Той каза пред парламента, че негови подчинени са му докладвали, че депутатът от ПП-ДБ е опитвал да овладее ръководството на службата чрез лобиране за назначения. Атанасов определи твърденията на Венев като оперативно мероприятие, предаде БНР.

Ситуацията в ПП-ДБ след изборите беше основната тема в интервюто на евродепутата от коалицията Радан Кънев в Студио България с Генка Шикерова. Ако сте го пропуснали, можете да прочетете най-важното от него тук.

Арестите във Варна

Акция на антикорупционната комисия доведе до арести във Варна. Сред задържаните е бившият областен председател на ДПС Сали Табаков, а източници на "Дневник" от движението коментират, че става дума за чистка в партията, предприета от Делян Пеевски.

Делото срещу бившия кмет на Варна Иван Портних от ГЕРБ за втори път не тръгна в съда и беше върнато отново на прокуратурата. "На първото заседание съдът върна и то с ясни аргументи делото, така че политическият момент в цялата тази история е ясен", коментира Портних, цитиран от БНТ.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Инфлацията спира еврото в България

Нивото на инфлацията е единственото условие, което България не покрива, за да се присъедини към еврозоната от 2025 г., стана ясно от доклади на ЕК и ЕЦБ. За 12-те месеца преди май 2024 г. България е отбелязала 5,1% средна инфлация при референтната стойност за този период в еврозоната от 4,1%.

Досегашният премиер на Нидерландия Марк Рюте очаквано беше избран за генерален секретар на НАТО. Той ще наследи на поста Йенс Столтенберг от 1 октомври.

Именно към групата в ЕП, в която членува партията на Рюте, са се присъединили евродепутатите от "Продължаваме промяната" Никола Минчев и Христо Петров - Ицо Хазарта, съобщи партията.

Помощта за Украйна

Последният пакет военна помощ от САЩ за Украйна закъсня и това струва скъпо на нападнатата от Русия страна. От седмици и Западът, и НАТО правят стъпки, за да гарантират, че Киев ще има всичко нужно за защитата си, каквото и да става във Вашингтон. Но какво ще стане след изборите в САЩ? Тод Принс търси отговор на този въпрос.

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог. Препоръчвам ви и това видео за 17-годишната Лидия, която се завръща в родината си Украйна, след като е била отведена против волята си от руските сили преди повече от година.

В Русия започна съдебният процес срещу журналиста от Уолстрийт Джърнъл Еван Гершкович по обвинение в шпионаж. Това е първото подобно руско дело срещу американски журналист от Студената война насам.

Следват елиминациите на Евро 2024

В сряда се изиграха последните 4 мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия. Румъния оглави група Е, след като завърши 1:1 със Словакия, а Украйна отпадна от турнира след нулево равенство с Белгия. Украинците са единствените, които отпадат от тази група.

В група F Грузия победи лидера Португалия с 2:0 и намери място на осминафиналите, като един от четирите най-добри отбори на трето място в групите. В другия двубой Турция завърши на второ място, след като победи Чехия с 2:1 и я изхвърли от турнира.

Тук можете да видите кои са мачовете на осминафиналите, които ще се изиграят между 29 юни и 2 юли, а тук са потоците, които водят до финала на 14 юли.

И още две препоръки

Накрая ви препоръчвам нов текст на Пламен Асенов от поредицата му "Великите европейци". Този път той разказва за живота на един от бащите на модерната политология - Алексис дьо Токвил.

Не пропускайте и историята на комедийната актриса Ейми Поулър, която озвучава една от основните героини във филма "Отвътре навън 2". Той стана най-печелившият за 2024 г. досега, а Поулър в Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG