Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев не иска да обсъжда Украйна в НАТО. МВР не знае нищо за Брендо. Какво става в ДПС?


Шефът на "Национална полиция" Атанас Илков, служебният вътрешен министър Калин Стоянов и шефът на "Гранична полиция" Антон Златанов правят изявление в сградата на МВР, 27 юни 2024 г.
Шефът на "Национална полиция" Атанас Илков, служебният вътрешен министър Калин Стоянов и шефът на "Гранична полиция" Антон Златанов правят изявление в сградата на МВР, 27 юни 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Главчев отива във Вашингтон
  • МВР иска велоалеи с огради
  • ИТН мина през пълна промяна

Президентът Румен Радев отказа да води българската делегация на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон, защото не иска да защитава официални позиции на България за "ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна". Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

След отказа на Радев да отиде във Вашингтон, България ще бъде представлявана там от служебния премиер и външен министър Димитър Главчев. В четвъртък той поиска от Европейския съвет да потвърди като условие пред евроинтеграцията на Северна Македония включването на българското малцинство в конституцията ѝ.

В същото време Европейският съвет одобри кандидатите за висшите постове в ЕС, предава "Клуб Z". Така Урсула фон дер Лайен ще ръководи ЕК за втори мандат, доскорошният португалски премиер Антониу Коща оглави Европейския съвет, а естонската премиерка Кая Калас стана върховен представител на ЕС за външната политика.

МВР мълчи за Брендо, но говори за велоалеи

МВР, което трябваше да изясни кога и как издирваният доскоро Евелин Банев - Брендо се е прибрал в България, всъщност не знае нищо по темата. Това се разбра от изявление на служебния вътрешен министър Калин Стоянов и шефовете на "Национална полиция" и "Гранична полиция" - Атанас Илков и Антон Златанов. Те съобщиха единствено, че за последно Брендо е минал законно границата на влизане в България през 2013 г., пише "Дневник".

Доста по-ясна позиция вътрешното министерство изрази за новите велоалеи в центъра на София. МВР поиска те да бъдат заградени с плътна ограда, иначе ще подаде сигнал в прокуратурата. Това става малко след като съдът окончателно спря новата организация на движение в центъра на столицата.

Успоредно с натиска на МВР срещу новото ръководство на Столичната община, районни кметове на ПП-ДБ и "Спаси София" пък са обект на координирани атаки от хора, свързани с ГЕРБ и ВМРО, съобщава "Капитал".

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров от ПП-ДБ също се оказа в отбранителна позиция, след като Комисията за противодействие на корупцията обяви, че той заема поста в условията на несъвместимост.

Напрежение в ДПС

Парламентарната група на ДПС изключи зам.-председателката си Айсел Руфад. Това става ден след като Филиз Хюсменова подаде оставка като депутат на движението, а бившият му областен координатор във Варна Сали Табаков беше задържан.

Реформата на конституцията, която направи миналото Народно събрание с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, официално остана в историята. С новия правилник на парламента конституционната комисия, която подготвяше промените, се сля с в правната комисия, информира "Сега".

Промени обаче настъпват в ИТН, чието публично поведение претърпя пълна метаморфоза през последните години. Какво стана с партията на Слави Трифонов можете да прочетете в текста на Видка Атанасова.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

АЕЦ "Козлодуй" работи с един реактор

АЕЦ "Козлодуй" остава с една функционираща мощност неясно докога. През това време се работи по отстраняване на теча в единия от четирите парогенератори на VІ блок, който е спрян за превантивен ремонт от 14 юни, информира "Медиапул".

Това стана ясно от изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов в парламента. Ако не знаете нищо по темата, препоръчвам ви текста на Еми Барух в "Дойче веле", в който са събрани всички въпроси без отговори за случващото се в АЕЦ "Козлодуй".

Много въпроси без отговори има и около аферата "Осемте джуджета". Година след като Борислав Сарафов смени Иван Гешев начело на прокуратурата и декларира намерение "да изясни казуса", все още нито един прокурор не е изправен пред съда. А няма и изгледи това някога да се случи.

Германия осъди 95-годишна крайнодясна екстремистка за отричане на Холокоста. Присъдата ѝ идва заради нейни коментари, направени по време на процеса през 2015 г. срещу бившия член на нацисткия корпус СС Оскар Грьонинг, служил като пазач в концентрационния лагер Аушвиц.

И още две препоръки

Популистките партии са във възход не само в България. За европейските демократични партии е предизвикателство как да представят посланията си, така че да не бъдат надвиквани от популистите. А българските си траят, за да не загубят потенциални избиратели. Препоръчвам ви този анализ на Светла Енчева.

Не пропускайте и историята на Владимир Величков, който тази седмица получи сребърен медал на Global Music Awards. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG