Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ПП-ДБ отряза "Възраждане". Никой не разследва корупцията. Асанж е свободен


Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж гледа през прозореца на самолета, докато приближава летището в Банкок за престой, написа Уикилийкс към снимката, публикувана в социалната мрежа X, 25 юни 2024 г.
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж гледа през прозореца на самолета, докато приближава летището в Банкок за престой, написа Уикилийкс към снимката, публикувана в социалната мрежа X, 25 юни 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • "Възраждане" и БСП искат третия мандат
  • Брендо иска да "лежи" само в България
  • Русия забранява български медии

Консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев продължиха във вторник с "Възраждане" и БСП. И двете партии поискаха от него третия мандат. "Възраждане" предложи широка коалиция без ГЕРБ и ДПС, но беше отрязана веднага от ПП-ДБ, а БСП лансира "експертен кабинет".

ПП-ДБ се оказа големият губещ след изборите. Какво показва анализът на коалицията и какво е нейното бъдеще? Това коментира в Студио България с Генка Шикерова евродепутатът от ПП-ДБ Радан Кънев. За още интервюта с интересни личности се абонирайте за канала ни в YouTube. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в Spotify.

Ако се чудите какво мислят избирателите на изненадата на тези избори - партия "Величие", прочетете този текст на Павела Костова, която разговаря с някои от тях.

Филиз Хюсменова от ДПС подаде оставка като депутат. Тя посочи като причина за решението си по-ниските резултати на движението от очакваните във Варна, съобщи БНР.

"Замръзналата" борба с корупцията

Поредна "замръзнала" година отчита в борбата с корупцията неправителствената организация Антикорупционен фонд в годишния си доклад за 2023 г. В него се казва, че "реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор".

Евелин Банев - Брендо поиска съдът да му определи едно общо наказание, което да изтърпи само в български затвор. Брендо има влезли в сила присъди за пране на пари и наркотрафик в България, Италия и Румъния. Ако се чудите какви биха могли да бъдат мотивите, с които той е решил доброволно да влезе в затвора, препоръчвам ви този текст на колегите от "Дневник".

Рекордна цена на тока

България регистрира най-високата средна цена на тока на енергийната борса за последните години - близо 400 лв. за мВтч. Причината обаче се оказва извън българския пазар, пише "Капитал".

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и Министерството на външните работи пуснаха остри позиции, с които осъдиха нежеланието на Северна Македония да включи българското малцинство в конституцията си. Това е едно от условията за евроинтеграцията на Скопие, но новите македонски управляващи не поддържат позицията на предишните по въпроса.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Русия забрани "Медиапул" и "24 часа"

Две български медии - "Медиапул" и "24 часа", попаднаха в забранителен списък на Русия, с който тя отговори на решението на ЕС да забрани излъчването на три руски медии - РИА "Новости", "Известия" и "Российская газета".

Съдът в Страсбург пък осъди Москва за редица нарушения на човешките права в Крим, след като тя незаконно анексира полуострова през 2014 г.

В същото време Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на бившия военен министър на Русия Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на страната Валерий Герасимов.

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Съоснователят на Уикилийкс Джулиан Асанж напусна затвора във Великобритния, в който прекара близо 5 години, и вече е на свобода. Това стана възможно, след като той сключи сделка със съдебните власти в САЩ. Тук можете да прочетете какво предвижда тя.

Новите назначения в ЕС и НАТО

Европейските лидери, които преговарят кой да заема висшите постове в ЕС през следващите 5 години, са постигнали консенсус. Както се очакваше, Урсула фон дер Лайен е фаворит за втори мадат като председател на ЕК, Антониу Коща ще бъде председател на Европейския съвет, а Кая Калас - върховен представител на ЕС по външна и политика за сигурност.

Смяна предстои и на върха на НАТО, а единствен кандидат за нов генерален секретар е досегашният нидерландски премиер Марк Рюте. В този текст на Николай Лавчиев можете да разберете повече подробности за него.

Австрия спечели група D на Евро 2024

Във вторник се изиграха последните мачове от още две групи на Евро 2024. Австрия победи Нидерландия с 3:2 и спечели своята група D. В другия мач Франция и Полша завършиха наравно 1:1. Така поляците отпаднаха от първенството, в осминафиналите продължават Австрия и Франция, както и Нидерландия, като един от четирите най-добри отбори на трето място в групите си.

В група С Англия и Словения направиха нулева равенство. Със същия резултат завърши и другият мач - Дания - Сърбия. Така сърбите отпаднаха от надпреварата, а напред продължават Англия, Дания и Словения.

Тук можете да видите кои са най-добрите отбори на трето място в групите досега, а тук можете да разберете кои са четирите последни срещи от групите E и F, които ще се изиграят в сряда.

И още две предложения

След края на Втората световна война международната общност се обединява около запазването на мира. Ядрото на тази основна цел е Съветът за сигурност на ООН. Войната в Украйна обаче взриви клишето на "международната общност". Как стана това, можете да прочетете в текста на Стефан Попов.

На 29 години тя става мултимилионер. На 31 раздава по-голямата част от наследството си. Не пропускайте историята на Марлене Енгелхорн, която се отказа от богатството си, защото не е работила за него.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG