Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ИТН, Доган и БСП ще търсят вариант за кабинет. Главчев ще бори задръстванията за Гърция с пътни знаци


Тошко Йорданов от ИТН говори пред медиите, след като е получил третия мандат за правителство от президента Румен Радев, 29 юли 2024 г.
Тошко Йорданов от ИТН говори пред медиите, след като е получил третия мандат за правителство от президента Румен Радев, 29 юли 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Преговорите за правителство
  • Новата присъда на Боевски
  • Символите на Олимпиадата

Тошко Йорданов от ИТН получи в понеделник третия мандат за правителство от президента Румен Радев и каза, че партията му започва преговори с всички формации в парламента. Участие в тях вече потвърдиха БСП и депутатите на Ахмед Доган, изключени от групата на ДПС.

Лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски обаче са на друго мнение - този парламент е изчерпан и трябва да се върви към избори, пише "Клуб Z".

Какви са отношенията между тях двамата, какво цели Пеевски и защо съдебната реформа отново няма да се случи, можете да разберете от интервюто на Генка Шикерова с Христо Иванов в Студио България на Свободна Европа. Можете да намерите и други интересни разговори в канала ни в Youtube.

С по-ниска скорост срещу задръстванията

Задръстванията на граничния пункт между България и Гърция "Кулата" могат да бъдат облекчени, ако се намали скоростта по магистрала "Струма" в посока към границата. Тази идея лансира служебният премиер Димитър Главчев при свое посещение на пункта с вътрешния министър Калин Стоянов, пише "Медиапул".

"С временни пътни знаци може да се ограничава от по-далеч на магистралата скоростта, защото иначе тука се образува една тапа. От магистралата всички идват и тука става фуния", каза Главчев във видео, публикувано в профила на Министерския съвет във фейсбук.

Препоръчвам ви и този текст на Стефан Дечев, в който той разказва как са почивали българите по време на летните горещини преди повече от 100 години.

Първа загуба на Андрей Гюров в съда

Върховният административен съд отказа да спре предварителното изпълнение на отстраняването на подуправителя на БНБ Андрей Гюров. Предстои съдът да се произнесе на първа инстанция и по съществото на жалбата му, съобщава "Сега".

Повече успех в съда имаше един от задържаните за поругаването на паметника на Холокоста в Париж. Софийският градски съд освободи под гаранция от 5000 лв. един от тримата заподозрени от френските власти. Двама от тях бяха задържани в България. В Пазарджик беше задържан и друг мъж, заподозрян, че е убил с нож приятелката си.

Бившият щангист Гълъбин Боевски пък отново е в затвора. Отново - заради пренасяне на наркотици. Подкастът "Спортната джунгла" е успял да потвърди официално информацията, че олимпийският шампион този път е осъден за трафик на 1 тон кокаин в Португалия.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Нов главен архитект на София

София има нов главен архитект на София, макар и временен. На поста беше назначена Богдана Панайотова, а тук можете да разберете повече за нея.

Пътували ли сте скоро с влака за София? А през лятото? Препоръчвам ви този репортаж на Павела Костова, който описва ситуацията в един влак за столицата, след като пореден опит БДЖ да купи нови машини "дерайлира".

Не пропускайте и това видео с Видка Атанасова, от което ще разберете как можете да се предпазите от човешкия папиломавирус (HPV), който е опасен за момичетата, защото причинява рак на маточната шийка.

Засада за руски наемници в Мали

Десетки руски наемници от групировката "Вагнер" попаднаха в засада и бяха убити или пленени в Мали, съобщава "Сега". Разгромът на руските военни е бил нанесен от туарегите, които се борят за отделянето на северната част на страната в самостоятелна държава.

Ако искате да разберете последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

На този фон нараства опасността от пълномащабна война между Израел и ливанската групировка Хизбула. "Капитал" описва причините за това.

Николас Мадуро обяви, че е спечелил трети президентски мандат начело на Венецуела. Тук можете да намерите повече подробности за ситуацията в южноамериканската страна в момента.

И още три предложения

На финала ви препоръчвам този текст на Владимир Шопов, от който ще разберете какво е "голямата държава" и защо сега консенсусът за нея се завръща по света, след като от десетилетия беше изчезнал.

А ако сте пропуснали откриването на Олимпиадата в Париж и се чудите за какво е целият шум около него, не пропускайте този текст, от който можете да научите всичко най-важно за 4-часовата церемония във френската столица в петък.

Препоръчвам ви и историята на гимнастичката Валентина Георгиева, която стана първият български олимпиец на финал в спортната гимнастика от 32 години насам.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG