Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главчев едновременно замълча, призна и отрече за Сребреница. Тръмп е виновен


Делегация на ДПС, водена от съпредседателя му Делян Пеевски, е посрещната от Пловдивския митрополит Николай (двамата в средата) в Средновековния манастир "Св Йоан Предтеча" в Кърджали, 30 май 2024 г.
Делегация на ДПС, водена от съпредседателя му Делян Пеевски, е посрещната от Пловдивския митрополит Николай (двамата в средата) в Средновековния манастир "Св Йоан Предтеча" в Кърджали, 30 май 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Главчев и резолюцията на ООН
  • Тръмп и осъдителната му присъда
  • Законът и личните данни

Служебният премиер Димитър Главчев запазва пълно мълчание по скандала, предизвикан от разкритията за опита му в последния момент да оттегли подкрепата на България за резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница, както иска Сърбия.

Пресслужбата му обаче пусна съобщение, от което се разбра, че Главчев наистина е поискал това от българската представителка в ООН. Едновременно с това Министерският съвет твърди, че искането на премиера не е съдържало "окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева".

Ако все още не сте се ориентирали за какво точно става въпрос в случая, този текст ще ви помогне да разберете всички подробности.

Предстоящите избори

Христо Иванов, лидер на "Да, България", която е част от ПП-ДБ, декларира, че партията му няма да участва в общо управление с ГЕРБ и ДПС. Подобна заявка дойде по-рано тази седмица и от колегите му в коалицията Кирил Петков и Асен Василев.

Членове на избирателни комисии, уличени в изборни измами, отново ще броят бюлетини на предстоящите избори, съобщава БНТ. Става въпрос за случаите в монтанското село Габровница и врачанското Малорад от изборите през миналата есен. Това видео ще ви припомни какво се случи тогава в Малорад.

Не пропускайте и това видео, от което можете да разберете които са потенциалните нови български евродепутати, чиито позиции подкрепят политиката на Русия. А тук ще намерите всичко най-важно, което трябва да знаете за изборите за Европейски парламент.

Резултатите на Кьовеши

Три години изминаха от създаването на Европейската прокуратура, а резултатите ѝ по български случаи много напомнят за работата на местната прокуратура - шумни акции, но присъди все още няма. Повече подробности четете в "Сега".

Българската прокуратура крие политическите си зависимости зад гаранциите за независимостта си, за които постоянно настоява. Тази теза развива доскорошният съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург Йонко Грозев в интервю за "Дневник".

Петимата българи, обвинени в крупни измами със социални помощи във Великобритания, са признати за виновни и получиха присъди от общо над 25 години затвор, предава БНР.

Пловдивският митрополит Николай, който след смъртта на патриарх Неофит декларира с писмо, че няма да участва в надпреварата за поста, все пак може да бъде номиниран за него, съобщава бТВ. Тук можете да си припомните какво е влиянието на Николай в Светия синод и какво се случва в Църквата след смъртта на Неофит.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Проблемите на София

Въпроси без отговори продължават да висят и по темата с неработещите лифтове на Витоша. Все пак "Медиапул" съобщава, че през лятото на планината ще работят две съоръжения. Неработещи обаче остават и Симеоновският, и Драгалевският лифтове, които качват хора от подножието до високите части на Витоша.

Министерството на културата разпореди съборената преди време стара къща на ул. "Велико Търново" в идеалния център на София да бъде възстановена. Ако сте забравили каква беше тази история, този текст ще ви помогне да си я припомните.

Друга софийска емблематична сграда отново отвори врати - тази на Централните хали. Препоръчвам ви този разказ на Павела Костова с много архивни и актуални снимки.

Столичната община пък трябва да премахне трамвайното трасе от локалното платно на бул. "Ген. М. Скобелев" между бул. "Витоша" и "Петте кьошета", изградено през 2010 г. Това постановява втора съдебна инстанция, пише "Лекс".

Делото на Тръмп

Бившият президент на САЩ и кандидат на републиканците за нов мандат Доналд Тръмп е виновен по всичките му 34 криминални обвинения по делото за платения от него подкуп на порноактрисата Сторми Даниелс. Това решиха единодушно съдебните заседатели в процеса, съобщава БТА.

В този текст можете да си припомните всички обвинения, по които Тръмп беше изправен пред Манхатънския наказателен съд в Ню Йорк.

Междувременно в Русия на 13 години затвор беше осъден човек, призовал руските сили в Украйна да се предадат. Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Унгария разширява сътрудничеството си с Беларус, включително в сферата на ядрената енергетика, въпреки санкциите на ЕС срещу Минск. Това стана ясно по време на посещение на унгарския външен министър Петер Сиярто в Беларус.

И още две препоръки

В Закона за защита на личните данни няма определение какво са те. То е премахнато през 2019 г., когато законът се обвързва с европейски регламент. А чиновници преценяват по интуиция дали какво са личните данни и какво – не. Текст на Светла Енчева.

Не пропускайте и историята на най-добрия български гребец Кристиан Василев, който преди месец си осигури участие в Олимпиадата в Париж това лято.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG