Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главчев пак стъпи накриво. Хазартът излиза от медиите. Има ли сепаратисти в България?


Доналд Тръмп говори пред медиите по време на процеса срещу него за тайните плащания към порноактрисата Сторми Даниълс в замяна на мълчанието ѝ за връзката им преди години, Манхатън, Ню Йорк, 30 април 2024 г.
Доналд Тръмп говори пред медиите по време на процеса срещу него за тайните плащания към порноактрисата Сторми Даниълс в замяна на мълчанието ѝ за връзката им преди години, Манхатън, Ню Йорк, 30 април 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Детската болница
  • Процесът срещу Тръмп
  • Хлябът от едно време

Служебният премиер Димитър Главчев отново изпадна в ситуация да се отмята от собствените си решения, веднага след като ги е взел. След смяната на министри, предложени лично от него, сега се наложи да ревизира решението на Министерския съвет за даване на зелена светлина за строеж на частна болница в София. Докато строежът на държавна детска болница в София все така се бави.

Главчев обаче не дава заден ход от решението за вдигане на заплати в държавната администрация, прокарано без много шум, както пише "Сега". То идва само месец преди изборите, в които гласовете на държавните служители винаги са от значение.

Ако все още имате някакви въпроси за вота "2 в 1", насрочен за 9 юни, колегите от "Дневник" са събрали цялата необходима информация по темата.

Новият закон за хазарта

В последния си работен ден преди отпуската заради изборите депутатите отметнаха няколко задачи. Най-важната от тях беше да забранят хазартните реклами в медиите. И го направиха единодушно.

Не толкова единодушно парламентът подкрепи след това ветото на президента Румен Радев над спорните текстове, които ограничаваха екооценките на големи инфраструктурни проекти. Ветото не беше подкрепено само от ГЕРБ и ДПС. Именно с техните гласове минаха преди това проблемните законови промени.

Отново ГЕРБ и ДПС бяха в основата на поредното саботирано заседание на временната комисия за Мартин Божанов - Нотариуса. На него трябваше да бъде приет неин обобщен доклад. Въпреки че той не беше гласуван заради липса на кворум, можете да прочетете подробности от него в "Дневник".

Препоръчвам ви и този анализ на колегите от "Медиапул", който показва опорочаването на този тип парламентарни комисии.

Междувременно делото срещу прокурор Константин Сулев, който преди година задочно обвини в принуда и незаконни записи бившия следовател Петьо Петров - Еврото, катастрофира още на старта в съда. Защото според съда Сулев изобщо не е извършил никакво престъпление.

Частното село Ветрино

Историята на Ивелин Михайлов и неговия "Исторически парк" отдавна прилича на култ към личността, гарниран с финансова схема и проруски настроения, но вече прилича и на сепаратизъм. Това пише "Капитал" и разкрива, че приближените на Михайлов не само на практика са превърнали варненското село Ветрино в частна територия, но си имат и нещо като частни полиция и паравоенна организация.

За проруски настроения става въпрос и в този текст за ситуацията около досегашния водещ от БНР Петър Волгин, който реши да стане кандидат за евродепутат от "Възраждане". А БНР засега не прави нищо по въпроса.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Взривовете в Чехия

Съвсем не стоят безучастни обаче разследващите в Чехия, които десетилетие след смъртоносните взривове във военни складове във Врбетице потвърдиха съмненията, че зад тях стои руското военно разузнаване. Повече подробности можете да прочетете тук.

В разгара на войната в Украйна все повече руснаци търсят отговори на свои притеснения и дилеми от ясновидци и мистици. Разтревожени съпруги и приятелки се обръщат към окултното, за да разберат какво се случва с техните половинки. Но дали това е нещо ново в Русия? Отговорът е тук.

А ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Преговорите между Израел и Хамас

Израел и палестинската групировка Хамас продължават да преговарят в Египет за примирие в Ивицата Газа. Израелците вече предложиха как да бъде спрян огънят, но все още няма окончателен отговор от палестинците. БНР посочва подробности от израелското предложение.

В същото време пропалестинските настроения в западни университети ескалираха до толкова, че нюйоркската полиция масирано нахлу в кампуса на Колумбийския университет.

Бившият американски президент Доналд Тръмп пък започна редовно да посещава съда в Манхатън. Там тръгна процесът за платените от него пари на порноактрисата Сторми Даниълс в замяна на мълчанието ѝ за тяхна връзка. В този текст на Стефан Попов можете да разберете повече за рисковете, пред които е изправено обвинението.

Проблеми има и основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг. Европейската комисия обяви, че започва процедура срещу неговите социални мрежи заради политическата реклама в тях и липсата на ефективен инструмент за наблюдение на изборите.

Грузинската полиция разпръсна със сълзотворен газ и водни оръдия пореден масов протест в столицата Тбилиси. Ако не знаете какво се случва в Грузия, прочетете този текст.

И още три препоръки

Не пропускайте и това видео, от което ще разберете как се прави хляб като едно време, но в наши дни.

Ако пък имате тийнейджър вкъщи, на когото му предстои матура, задължително прочетете и тази статия.

За финал ви препоръчвам и текста на Пламен Асенов за епичния шотландски герой Уилям Уолъс - основният персонаж в легендарния филм с Мел Гибсън "Смело сърце".

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG