Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Депутатите гласуват кабинета на ГЕРБ. "Величие" се разпада. Радев вижда Украйна в НАТО


Президентът Румен Радев разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на официалното си посещение в Атина, 2 юли 2024 г.
Президентът Румен Радев разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на официалното си посещение в Атина, 2 юли 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Парламентът решава за правителството
  • Бунтът срещу Пеевски в ДПС расте
  • Осминафиналите на Евро 2024 свършиха

Предложеният от ГЕРБ състав на кабинет с премиер Росен Желязков влиза за гласуване в пленарната зала на парламента в сряда. Ако не сте проследили кой е в него, тук е събрано всичко, което трябва да знаете по темата. А в този текст на Павела Костова можете да прочетете как политолозите тълкуват предложения от ГЕРБ ярко партиен кабинет.

Единствено ДПС декларира, че ще подкрепи правителство с първия мандат. Заедно с ГЕРБ двете партии имат общо 114 депутата, което означава, че за да бъде избрано правителството или трябва да падне кворумът, или то трябва да бъде подкрепено от поне 7 депутати от други парламентарни групи, пише "Капитал".

"По време на консултациите с ГЕРБ те изразиха своето разочарование, че не могат да предложат правителство, защото нямат подкрепа от партиите. Аз насочих вниманието към други европейски държави, където има правителства на малцинството като все пак някакъв изход", каза президентът Румен Радев в Атина, цитиран от "Клуб Z".

В София пък 7 чуждестранни търговски камари излязоха с общо отворено писмо, с което призоваха депутатите да изберат предложения от ГЕРБ кабинет в сряда, информира "Медиапул".

Скандалите във "Величие"

На фона на необходимата допълнителна подкрепа за избирането на правителство с първия мандат най-малката партия в парламента - "Величие", изглежда вече е в състояние на разпад.

Доскорошните съмишленици Ивелин Михайлов и Николай Марков влязоха в открит конфликт. Той доведе до отказ на Марков да участва в събития, организирани от партията, който той сам декларира във Фейсбук.

Откъде тръгва "Величие", кога на пътя ѝ се появява Николай Марков и докъде се очаква да стигне? На тези въпроси отговаря Ивелин Михайлов в Студио България с Генка Шикерова.

За още интервюта с интересни личности абонирайте за канала ни в YouTube. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в Spotify.

Бунтът в ДПС

Напрежението ескалира и в ДПС. Все повече местни организации на движението искат обяснение от почетния председател Ахмед Доган за чистката, провеждана от лидера Делян Пеевски.

След недоволството в структурите в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай, същото се случи и в област Кърджали. БНР публикува отвореното писмо от местните организации там.

Междувременно съдът пусна от ареста общинския съветник от ДПС във Варна Сали Табаков и тъста му Захир Османов, информира "Сега". Двамата бяха задържани при акция миналата седмица, която съвпадна с чистката в движението, наречена от Пеевски "новото начало".

По подобен начин се разви арестът на продуцента Нико Тупарев. Ако сте пропуснали тази история, тук можете да прочетете какво точно се случи. Последното развитие по темата дойде от бившия съдружник и автор на сигнала срещу Тупарев - Александър Тошев, който съобщи, че двамата разделят бизнеса си, пише "Дневник".

Евроинтеграцията на Северна Македония

Посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър не вижда възможност за промяна на преговорната рамка на страната "и тази позиция не се е променила след изборите в ЕС".

Изявлението му идва ден след изказването на американската посланичка в Скопие Анджела Агелер, че Северна Македония няма опция да предоговаря с България ангажимента си за вписване на българското малцинство в конституцията.

Предстоятелят на Православната църква на Украйна митрополит Епифаний призова новия български патриарх Даниил да използва гласа на Българската църква, за да осъди руските престъпления в Украйна.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Войната в Украйна

Въпросът не е дали Украйна ще влезе в НАТО, а кога това ще се случи, каза българският президент Румен Радев по време на свое посещение в Атина. Там той призова "да се върнем към дипломацията и преговорите".

Същото призова и унгарският премиер Виктор Орбан по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог. Препоръчвам ви и този разказ на БНР от първа линия за Морската пехота на Украйна.

Имунитетът на Тръмп

Върховният съд на САЩ постанови, че бившите президенти имат имунитет срещу разследване. В резултат на решението на практика отпада вероятността Доналд Тръмп да бъде съден по някое от трите наказателни дела срещу него преди тазгодишните избори през ноември.

Той игра рисково и губи. Преди втория тур на предсрочните избори във Франция, които сам предизвика, позициите на Еманюел Макрон са много отслабени. Крайнодясната партия на Марин льо Пен спечели първия тур със смазваща преднина. Останалите имат малко време да се обединят срещу нея. Този текст на Видка Атанасова търси отговор на въпроса дали това ще се случи.

Четвъртфиналите на Евро 2024

Приключи осминафиналната фаза на Евро 2024. Нидерландия достигна до четвъртфиналите, след като победи с 3:0 Румъния. Там "лалетата" ще играят срещу Турция, която надделя над Австрия с 2:1 в последния осминафинал.

Тук можете да видите кога и къде ще се изиграят четвъртфиналните срещи, а тук можете да си припомните всички резултати досега на последните осем отбора, останали в надпреварата в Германия.

И още две предложения

На финала ви препоръчвам текста на Надежда Цекулова, който търси отговор на въпроса дали някой в България ще намери политическа воля, за да се справи с проблема с недостига на медицински сестри.

Не пропускайте и историята за американската лекоатлетка Сидни Маклафлин-Леврон, която за пети път подобри световния рекорд на 400 м с препятствия за жени.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG