Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ започва преговорите. Пеевски спечели от ниската активност. Какво стана в Швейцария


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че от 17 юни започват преговорите между неговата партия и останалите членове на новия парламент за съставяне на "експертно правителство".
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че от 17 юни започват преговорите между неговата партия и останалите членове на новия парламент за съставяне на "експертно правителство".

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Започват преговорите за правителство
  • Украйна получи подкрепа в Швейцария
  • Кимия Ализаде

В началото на тази седмица трябва да започнат преговори за съставяне на правителство между ГЕРБ и останалите партии, които попаднаха в парламента след изборите.

Борисов вече даде своите условия – „експертен кабинет“, доминиран от ГЕРБ, в който партията му да има министерствата на външните работи и отбраната, както и премиерския пост.

Засега единствено от „Продължаваме промяната – Демократична България“ казаха, че няма да участват в преговори, доминирани от ГЕРБ.

През уикенда избраният за евродепутат от ПП-ДБ Радан Кънев каза, че в настоящия си вид коалицията няма политическо бъдеще, но не трябва да се разпада.

Съпредседателят на коалицията Кирил Петков каза, че заради нея Бойко Борисов не може и няма да е премиер. Това е поредната публикация на Петков в социалните мрежи след изборите, но до момента той и съпартийците му от „Продължваме промяната“ не говорят с медиите, въпреки че още преди дни се събраха, за да „осмислят новата ситуация в дълбочина“.

След 9 юни много неща са за осмисляне. На изборите беше регистрирана най-ниската избирателна активност от 1990 г. досега. От друга страна ДПС получи най-големия брой депутати от основаването си до днес. Тези два факта всъщност са свързани. Видка Атанасова разказва как.

Украйна и конференцията в Швейцария

80 държави призоваха „териториалната цялост“ на Украйна да бъде в основата на всяко мирно споразумение за прекратяване на войната с Русия. Това е резултат от мирната конференция в Швейцария.

Целта на цялата среща беше именно тази – обща позиция за това от какво няма да се отстъпи при евентуални преговори за мир между Киев и Москва. Тук събрахме всичко, което трябва да знаете за конференцията, а тук събрахме условията, изказани от участниците.

Русия не присъства на срещата, но часове преди тя да започне Владимир Путин посочи други условия, които да доведат до „незабавно“ и „окончателно“ прекратяване на войната - изтегляне на украинските войски от територии в Източна Украйна, които Русия смята за свои след проведени незаконни референдуми, отказ от членство на Украйна в НАТО, отказ от ядрено оръжие, както и вдигане на западните санкции над Москва.

България беше представена на срещата от премиера Димитър Главчев. Малко по-рано служебният министър на отбраната Атанас Запрянов каза, че София ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна.

Преди конференцията САЩ и Украйна подписаха десетгодишно споразумение за сигурност, в което беше записано, че „подпомага изграждането на мост към членство на Украйна в алианса на НАТО“.

Европа, Персия и Грузия

В петък започнаха първите срещи от Европейското първенство по футбол в Германия. Досега фаворитите печелят своите мачове, а в първото дерби между Испания и Хърватия, испанският отбор надделя категорично с 3:0.

Грузия очаква във вторник дебютния си мач на европейски финали, но в страната продължават проблемите, свързани с приетия „закон за чуждестранните агенти“. Заради него избухнаха протести, правителството се оказа под международен натиск, а сега Европейският съюз обмисля да преустанови безвизовия режим за пътуване на грузински граждани, който е в сила от 2017 г.

Зъболекар преглежда персийския шах. Кюрдски вожд е пленен и окован във вериги, а мъж е заровен в пясъка, за да лекува ставните си болки. Такива случки са запечатани в хиляди снимки от Иран от края на XIX век. Препоръчвам ви да ги видите тук и да прочетете историите зад тях.

Още няколко препоръки

Украйна очаква най-сетне да получи първите изтребители F-16 от Запада. Киев дълго настояваше за тях, както и за обучение на украински пилоти. Как самолетите ще повлияят на хода на войната с агресора Русия? Отговорите са тук.

На евроизборите крайнодесните партии в няколко държави постигнаха успех. Във Франция спечелиха убедително, първи са и в Австрия, Белгия и Италия. А в Германия, Нидерландия и други страни станаха втори. Означава ли това, че Европа ще смени курса си? Отговорите са в това кратко видео.

Учебната година приключва. Учители, ученици и родители отдъхват, но в много случаи не със задоволство от свършената работа, а защото просто са избутали и тази година. Догодина всичко започва отново, а Донка Дойчева-Попова от Тоест пише колко е трудно да се излезе от коловозите на образователната неадекватност в България.

Човек на деня

Тя е първата иранка, печелила олимпийски медал, и е пример за милиони момичета в родината си. Тази година тя ще гони злато, но вече състезавайки се за България. Кимия Ализаде е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG