Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ и Пеевски си искат шефа на антикорупцията. Израел нанася удари в Ливан


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излиза от централата на партията в София, 19 септември 2024 г.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излиза от централата на партията в София, 19 септември 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Няма подкрепа за закона за "чуждите агенти"
  • Българска следа в атаката на Израел срещу Хизбула
  • Къде живеят синовете на Владимир Путин

Законопроектът за "чуждестранните агенти" на "Възраждане" беше отхвърлен на първо четене в единствената парламентарна комисия, която партията контролира - тази по култура и медии. ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС-Пеевски гласуваха "против", а БСП и ИТН - "въздържал се", пише "Дневник".

Междувременно с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС-Пеевски начело на антикорупционната комисия остана временният ѝ председател Антон Славчев, за чиято смяна отдавна настоява ПП-ДБ. В гласуването не участва ИТН.

Оказа се, че МВР може да сваля цели сайтове, ако някой се оплаче, че в тях се публикуват обиди за него. Досега това никога не се беше случвало, но ако този някой се казва Делян Пеевски, МВР действа. Това стана ясно от писмен отговор до депутат от министерството по повод свалянето на сатиричния сайт novonachalo.com, цитиран от "Клуб Z".

Ако сте забравили или пропуснали този сюжет, можете да намерите подробностите в този текст на Дамяна Велева.

Ахмед Доган се появи в София

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган се появи в партийната си централа в София за прът път, откакто влезе в открит конфликт с Пеевски за контрола над движението.

"Дайте ми време да се адаптирам. Ще ви отделя време", бяха единствените му думи пред журналистите, съобщи бТВ с уточнението, че това е негова първа публична поява от години насам.

Засега Доган губи битката с Пеевски за марката "ДПС" в съда. Това за пореден път провокира въпроса за влиянието на Пеевски в съдебната система. Гледайте последния епизод на Големият въпрос с Иван Бедров, в който ще можете да си припомните няколко от най-емблематичните случаи, в които правосъдието се оказа благосклонно към Пеевски.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни разговори и видео съдържание. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала на предаването в Spotify.

Още няма кандидати за главен прокурор

Все още няма нито една кандидатура за нов главен прокурор, информира "Лекс". Това стана ясно на първото от общо четирите последователни заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет, на които могат да се издигат номинации за поста. Изборът на следващия главен прокурор е насрочен през януари догодина.

В съдебната система се задава и друг ключов избор - на председател на Върховния административен съд, тъй като мандатът на настоящия титуляр на поста Георги Чолаков е към своя край. Тук "Медиапул" описва трите най-вероятни сценария какво предстои да се случи.

Конфликтът между София и Скопие продължи да се задълбочава в четвъртък, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска незабавната оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски, пише "Сега". В отговор Николоски пък нарече Борисов "корумпиран политик", предаде БНР.

Ако трудно се ориентирате какво се случва в момента между София и Скопие, този текст може да ви помогне.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Откъде са минали пейджърите за Хизбула

Българската компания "Норта Глобъл" е част от веригата за продажба на пейджърите, които се взривиха в Ливан и Сирия. Проверка в Търговския регистър показа, че собственикът на компанията е Ринсън Хосе, гражданин на Норвегия. Адвокат от "Агенцията за нови фирми" потвърди пред Свободна Европа, че Рансън Хосе е негов клиент.

Ако сте от хората от по-младото поколение, които никога не са виждали пейджър и не са съвсем сигурни какво представлява той, препоръчвам ви този текст.

В Ливан продължиха да експлодират електронни устройства, използвани от членове на Хизбула. А в четвъртък вечерта израелските ВВС нанесоха серия масирани въздушни удари по цели на групировката, съобщи БНТ. Израелски медии, цитирани от "Сега", твърдят, че в ход е третата ливано-израелска война.

България иска отговор на НАТО срещу Русия

Страните от Букурещката девятка (Б9), сред които и България, призоваха за колективен отговор при навлизане на дронове и ракети във въздушното пространство на НАТО. Напоследък това се случва все по-често покрай атаки на руските сили срещу Украйна.

В този блог на живо можете да намерите повече информация от фронта в Украйна, както и за случващото се в руската Курска област, окупирана от украинската армия.

И още две предложения

За финал ви препоръчвам този текст, който разказва как живеят двамата синове на руския президент Владимир Путин от Алина Кабаева - Владимир и Иван.

Не пропускайте и историята за естонеца Ян Роозе, който измина над 1 км по въже на височина от 165 м над земята. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG