Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ, ДПС и ИТН загряха за правителство с избора на Назарян. Сбогом на Доналд Съдърланд


Актьорът Доналд Съдърланд.
Актьорът Доналд Съдърланд.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ГЕРБ, ДПС и ИТН избраха Рая Назарян
  • Трима се борят за патриарх
  • 10 години от затварянето на КТБ

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“ юристката от партията на Бойко Борисов Рая Назарян беше избрана за председателка на 50-ото Народно събрание.

Досега само тези три партии се срещаха, за да преговарят за съставяне на кабинет. Борисов продължава да настоява това да се случи с мандата на неговата партия. Слави Трифонов иска ИТН да получи третия мандат, с който да формира правителство, но това зависи от президента Румен Радев, защото той сам избира на кого да го връчи.

Назарян е в политиката едва от 2022 г., но бързо се изкачва в партийната йерархия на ГЕРБ. Борисов постави като условие за продължаване на преговорите за кабинет нейното избиране за председател на парламента. Така тя зае най-висшия пост в държавата. В този текст събрахме всичко, което е известно за нея.

Трима кандидати за български патриарх

Трима митрополити - Григорий Врачански, Даниил Видински и Гавриил Ловчански, ще бъдат претендентите да станат следващият патриарх на Българската православна църква. Това реши Светият Синод по време на над 8-часово свое заседание в четвъртък.

Изненадващо сред имената на кандидатите не присъства това на Николай Пловдивски, който предварително беше казал, че няма да се бори за поста.

На 30 юни ще стане ясно кой от тримата ще наследи починалия през март патриарх Неофит.

Движението на „Патриарха“ и „Витошка“

Промените в организацията на движението по булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша" в центъра на София окончателно трябва да бъдат прекратени. Това постанови Върховният административен съд (ВАС) със свое окончателно решение по случая.

Това става малко повече от месец след въвеждането на нова организация на движението около НДК. Тя провокира масови протести, които съвпаднаха с предизборната кампания за Народно събрание и Европейски парламент.

Украйна, Русия и войната

Върховният съвет по отбрана на Румъния реши на заседанието си в четвъртък да дари на Украйна система за противовъздушна отбрана (ПВО) „Пейтриът“. Румъния закупи общо седем системи „Пейтриът“, като досега е получила четири от тях.

Новината дойде, след като малко по-рано Белият дом съобщи, че планира да промени плановете за всички отворени поръчки за „Пейтриът“ и ракети прехващачи и да пренасочи доставките към Украйна, докато нуждите за отбраната ѝ не бъдат задоволени.

В Русия известният критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза е бил преместен в самостоятелна килия за срок от шест месеца - един от най-строгите затворнически режими в страната. Кара-Мурза беше осъден на 25 години затвор през април 2023 г. за "дискредитиране" на руската армия и държавна измяна за забележки против политиката на Кремъл.

Прокремълската пропаганда твърдеше, че Европа ще загине от студ без руския газ. Това не се случи, но жителите Сибир чакат от десетилетия "Газпром" да осигури газ за тях. И това не се случва. Защо хората в цели региони в Русия ходят върху газ, но дишат въглища? Не пропускайте тази история.

Доналд Съдърланд почина

В четвъртък на 88-годишна възраст почина световноизвестният актьор Доналд Съдърланд. За повече от седем десетилетия в киното и телевизията той има стотици роли. Някой от най-запомнящите са "Мръсната дузина", "Не поглеждай сега", "Денят на скакалеца", "1900", "Джей Еф Кей", а за по-младите той е известен с участието си в поредицата "Игри на глада".

Освен с актьорската си професия той е известен още и с активната си гражданска позиция. През 70-те е следен за антивоенна агитация, а в първото десетилетие на новия век пише за състоянието на САЩ и политиката в страната в "Хъфингтън поуст".

Той е баща на друг известен актьор - Кийфър Съдърланд.

Няколко препоръки

Няма хора за армията. Диагнозата е хронична, а разговорът за връщане на казармата - поне под някаква форма - периодично изскача, особено от началото на войната в Украйна. Наскоро се включи и Румен Радев. Пътят за привличане на войници е друг. Има го и започва с това "войник" да е престижна професия. За какво става въпрос – вижте тук.

През 2019 г. Българската банка за развитие (ББР), която тогава беше управлявана от Стоян Мавродиев, отпусна 150 млн. на новосъздадената „Роудуей кънстръкшън“, която ги използва за придобиване на малка строителна компания, контролирана от Румен Гайтански – Вълка. Сега обаче банката, в която са заложени 99,6% от дяловете на компанията, не може да ги продаде дори за 8,9 млн. лв., пише Николай Стоянов от Капитал.

Друга банка – КТБ беше затворена на 20 юни 2014 г. Оттогава минаха 10 години. Днес мажоритарният собственик на фалиралата банка - Цветан Василев, е в изгнание в Сърбия, а друго лице, свързвано с банката - Делян Пеевски, който дори не беше разпитван във връзка с фалита ѝ, е на първия ред в парламента. Виновни засега няма. За историята на фалита и кой-къде е сега припомня пак Николай Стоянов.

Човек на деня

Казва, че най-трудният урок е да се научиш да бъдеш себе си. Не вярва, че славата е цел. Вярва, че има добри и лоши герои. Сред неговите са Брайън Мей, Ноам Чомски. Застава зад публични каузи и му е важна свободата. Том Йорк, който пя в София с бандата си, е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG