Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Брюксел пак се вглежда в България. Пилонът на Рожен се руши. Лидерът на Хамас е мъртъв


Бразилският сърфист Габриел Медина се е изстрелял във въздуха, след като е хванал огромна вълна за почти максимална оценка от 9.90, с която се класира на 1/4-финалите на Париж 2024. Кадърът е на фотографа от АФП Жером Бруйе, който отразява олимпийските състезания по сърф в Таити.
Бразилският сърфист Габриел Медина се е изстрелял във въздуха, след като е хванал огромна вълна за почти максимална оценка от 9.90, с която се класира на 1/4-финалите на Париж 2024. Кадърът е на фотографа от АФП Жером Бруйе, който отразява олимпийските състезания по сърф в Таити.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Разговорите на ИТН с "Величие"
  • Призивът на Христо Иванов
  • Олимпиадата в Париж

Опитът на ИТН да събере подкрепа за правителство с третия мандат започна с разговори с представители на двете групи от разцепилата се партия "Величие". Верните на Ивелин Михайлов са отрицателно настроени, но последователите на Николай Марков биха подкрепили кабинет.

Политически реакции предизвика идеята на Христо Иванов ПП-ДБ да си сътрудничи с Ахмед Доган за отстраняването на Делян Пеевски от политиката. Тук можете да видите повече от интервюто на Иванов в Студио България на Свободна Европа.

За войната в ДПС Генка Шикерова говори във вторник и с бившия председател на младежката организация на движението Корман Исмаилов. За още интервюта с интересни личности абонирайте за канала ни в YouTube. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в Spotify.

Войната между Доган и Пеевски за контрола над ДПС включва и информационна война между двамата. В началото на конфликта ключово значение имаше една група във Фейсбук. Повече подробности можете да намерите в този текст на Диляна Теохарова.

ЕК проучва отмяната на съдебната реформа

Европейската комисия анализира съдържанието на решението с Конституционния съд, с което в петък беше отменена съдебната реформа, предава "Клуб Z". Какво се случи в края на миналата седмица можете да си припомните тук.

Георги Георгиев, подсъдим за обезобразяването на Дебора Михайлова в Стара Загора, е освободен под домашен арест след година, прекарана зад решетките. Апелативният съд във Варна пък реши да предаде на САЩ българин, обвинен за измами и пране на пари за 3 млн. долара, съобщава "Сега".

Пилонът в родопската местност Рожен, изграден под патронажа на президента Румен Радев преди година, вече има спешна нужда от ремонт, става ясно от видео на БГНЕС. Как беше построено съоръжението, можете да си припомните в този текст на Видка Атанасова.

Пожарът на българо-гръцката граница се разрасна във вторник, а друга огнена стихия пламна в района на Струмяни, което активира системата за ранно предупреждение, предава БНР.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

ЕНП подозира връзки на Орбан с руски шпиони

Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания е убит в Техеран, съобщава БНТ. Междувременно Израел удари южните покрайнини на Бейрут в отговор на удар на ливанската групировка Хизбула по Голанските възвишения, пише "Медиапул".

ЕНП подозира, че унгарският премиер Виктор Орбан може да стане проводник на руска шпионска дейност в Европа, информира "Дневник". Ако искате да разберете последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Опозицията във Венецуела организира масови протести срещу президента Николас Мадуро, обявил в понеделник, че е спечелил трети мандат на изборите, съобщава "Сега".

БПЦ се включи във възмущението от Олимпиадата

Четири дни след откриването на Олимпиадата в Париж, Българската православна църква също огласи възмутена позиция. Тя последва подобни реакции от френската и руската църкви. Тук можете да видите цялото ѝ съдържание. А тук можете да си припомните най-важните моменти от откриването на Игрите в петък.

Организаторите на Париж 2024 имат и други проблеми, освен религиозното възмущение. Замърсените води на река Сена възпрепятстват провеждането на някои състезания по график, съобщава БНТ.

Българските олимпийци имаха силен ден във вторник. Сестрите Габриела и Стефани Стоеви се класираха за първи път на олимпийски четвъртфинал в бадминтона, а боксьорката Станимира Петрова отстрани действащата световна шампионка. Повече вижте в това обобщение на "Спортал".

На финала ви препоръчвам този текст на Павела Костова за Тома Жоли, който режисира церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж, провокирала толкова противоречиви реакции.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG