Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ДПС подкрепя всякакво правителство на ГЕРБ. Парламентът си прави бомбоубежище


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си тръгва от консултациите при президента Румен Радев, 24 юни 2024 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си тръгва от консултациите при президента Румен Радев, 24 юни 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Новото предложение на Борисов
  • Прибирането на Брендо
  • Тъжният рекорд на Модрич

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече допуска вариант за правителство на малцинството на неговата партия, а ДПС декларира, че ще подкрепи всякакъв кабинет с първия мандат, включително и такъв. Това стана ясно на първия кръг консултации при президента Румен Радев.

Другата тема, обсъдена по време на разговора на Радев с ПП-ДБ, бяха снимки на въоръжени охранители, които пазят къщата на Борисов в Банкя.

"Не може да не се постави този въпрос - дали някой не иска да се намеси в този процес [за сформиране на правителствo], въздействайки върху сигурността на председателя на партията, която е мандатоносител", каза съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов, цитиран от "Медиапул", а Радев обеща да изиска информация от службите за това дали Борисов е заплашен.

БСП "на две скорости"

Автентична опозиция или социалисти "на две скорости"? След като Корнелия Нинова се оттегли от лидерския пост, в БСП най-после се вижда някакво "размърдване". Как ще се отрази това на поведението ѝ в новия парламент? Отговорите можете да намерите в този текст на Катерина Василева.

А ако се чудите какво мислят хората, които са гласували за най-новата партия в парламента - "Величие", отделете няколко минути за това видео на с Павела Костова.

Народното събрание иска да ремонтира свое подземно скривалище, пише "Капитал". Това става ясно от обществена поръчка за изготвяне на проект на стойност 100 хил. лв. Същата поръчка е обявявана и през 2020 г., по време на последния кабинет на Борисов, но тогава не е имало желаещи да участват. Сега тя е пусната отново.

Брендо се появи

Издирваният от 2016 г. Евелин Банев - Брендо, който има присъди за пране на пари и наркотрафик в България, Италия и Румъния, изненадващо се появи в понеделник сутринта пред входа на Централния софийски затвор и поиска да изтърпи наказанието си.

МВР започна проверка за това как е успял да влезе незабелязано в страната, а според източници на БНТ това може и да е станало още преди около две години.

Ако не знаете много за Брендо, препоръчвам ви този текст от края на 2020 г., когато Банев се превърна в световна новина покрай едно швейцарско разследване.

Бивш шофьор в болницата на МВР е задържан за убийството на приятелката си от Украйна. Същият мъж от София в началото на миналата година преби и изхвърли същата жена в безпомощно състояние от апартамента си, писа тогава "Оффнюз". Срещу него има множество сигнали за домашно насилие, но никога не е осъждан.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Терорът в Дагестан

Поне 20 души бяха убити по време на терористичните атаки в руската република Дагестан в неделя вечерта. Ако сте пропуснали тази новина, можете да се информирате за атентатите и от това видео с Видка Атанасова.

ЕС одобри 14-ия пакет със санкции срещу Русия заради непредизвиканата ѝ агресия срещу Украйна. Тук можете да прочетете какво точно съдържа той. Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Ескортът на унгарския премиер Виктор Орбан е участвал в катастрофа в Щутгарт, при която е загинал един полицай, съобщава бТВ. Това се е случило след мача на Унгария срещу Шотландия в неделя.

Италия изхвърли Хърватия от Евро 2024

Италия успя да изравни за 1:1 в последните секунди на третия си мач от група В на Евро 2024 срещу Хърватия и така гарантира участието си на осминафиналите за сметка на съперника си.

Голът за хърватите отбеляза 38-годишният им капитан Лука Модрич, който стана най-старият голмайстор в историята на европейските първенства. Това обаче най-вероятно беше последният му мач за националния отбор на подобен форум.

По същото време Испания победи с 1:0 Албания и спечели група В с пълен актив от 9 точки, изхвърляйки албанците от турнира.

Тук можете да видите схемата с потоците на отборите в следващите фази на турнира, а тук можете да разберете кои са четирите последни срещи от групите С и D, които ще се изиграят във вторник.

И още три предложения

За финал ви препоръчвам този текст на Дамяна Велева за някои лъжи за времето на социализма, като тази, че тогава не е имало хора с различна сексуална ориентация, например.

Не пропускайте и анализа на Красен Станчев, от който ще разберете какви изисквания за реформи са поставени пред България, за да влезе в еврозоната.

Отделете няколко минути и за историята на плувеца Любомир Епитропов, който в рамките на едно състезание счупи собствения си национален рекорд, постигна историческа европейска титла за България и си гарантира олимпийско участие в Париж.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG