Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Верните на Доган бойкотират Пеевски. ПП-ДБ не е единна. Лъжите за руския газ са в кофата


Николай Денков, Асен Василев и Кирил Петков от "Продължаваме Промяната", Атанас Атанасов от ДСБ и Божидар Божанов от "Да, България" - лидерите на партиите, които образуват "Продължаваме промяната - Демократична България"
Николай Денков, Асен Василев и Кирил Петков от "Продължаваме Промяната", Атанас Атанасов от ДСБ и Божидар Божанов от "Да, България" - лидерите на партиите, които образуват "Продължаваме промяната - Демократична България"

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • България заведе дело срещу "Газпром"
  • ПП-ДБ е разединена
  • Стоян Копривленски

България най-сетне заведе дело срещу руската „Газпром“ за обезщетение в размер на 400 млн. евро. Причината са претърпени вреди в резултат от едностранното спиране на газовите доставки към България през 2022 г.

Новината идва, след като през 2022 г. почти всички партии обвиняваха за спирането на доставките кабинета с премиер Кирил Петков, а служебните правителства на Румен Радев с премиер Гълъб Донев в продължение на месеци насаждаха лъжливата теза, че България е застрашена да бъде съдена от „Газпром“ по казуса.

Служебните кабинети на Донев, проруски партии, профсъюзни и работодателски организации настояваха България да поднови доставките от „Газпром“ и всяваха страх, че страната ще изпадне в тежка криза без газ от Русия.

Всичко подобни твърдения се оказаха лъжливи.

ДПС и ПП-ДБ

Депутатите от парламентарната група на ДПС, които подкрепят почетния председател Ахмед Доган, бойкотираха предвиденото за вторник заседание на групата.

Според тях ръководството на групата не е легитимно, тъй като тя е оглавена само от единия съпредседател на партията - Делян Пеевски, но не и от другия - Джевдет Чакъров.

Самият Пеевски отхвърли твърденията им.

Преди седмица партията се разцепи и се раздели на два лагера около Пеевски и Доган. За това какво се случва в движението, как то стигна дотук, какви са причините за разделението и какво може да следва в Студио България с Генка Шикерова говори изследователят на т.нар. „Възродителен процес“ по времето на комунизма и бивш съветник на президента Желю Желев по етническите и религиозни въпроси доц. Михаил Иванов.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интервюта с интересни личности. Ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

Докато в ДПС царува разделение, такова се очертава и в „Продължаваме промяната – Демократична България“. Във вторник председателят на ДСБ, която е част от коалицията, Атанас Атансов каза, че в нея няма разделение и че тя ще предложи правителство с третия мандат, ако го получи от президента Румен Радев.

Малко по-късно обаче Атанасов беше опроверган от Кирил Петков и Николай Денков от ПП, които казаха, че не виждат шанс за формиране на правителство в състава на сегашния парламент, както и че ПП-ДБ не е вземала решение да предложи правителство.

Срещата на върха на НАТО

Лидерите на 32-те държави членки на НАТО се събраха във вторник във Вашингтон за среща на върха на алианса. Сред най-важните теми, които ще бъдат обсъдени, са отношенията между Украйна и НАТО, увеличаване на боеспособните части, които могат да бъдат разположени на Източния фланг при извънредни ситуации и увеличаването на разходите за отбрана на страните членки.

Новината идва на фона на 75-тата годишнина от създаването на организацията. Тя започва да съществува през 1949 г., когато 12 държави подписват договор, според който отбраната им става общо дело. Правят го, за да възпират СССР. Как се промени НАТО за тези 75 години? Отговорите са тук.

Грузия се отдалечи от ЕС

Европейският съюз е спрял процеса на интеграция на Грузия, съобщи посланикът на блока в Тбилиси Павел Герчински.

Причината за това е приетият от управляващите т.нар. закон за чуждестранните агенти, който доведе до продължителни многохилядни протести в страната.

Войната в Украйна

Съветът за сигурност на ООН се събира заради руското ракетно нападение срещу детската болница "Охматдит" в Киев. Съединените щати и съюзниците им от НАТО ще обявят нови мерки за засилване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Това обявиха във вторник президентът на САЩ Джо Байдън и ООН след масираната руска ракетна атака над украински градове в понеделник, която уби десетки и порази детска болница в Киев.

В нощта срещу вторник украинска атака срещу Белгородска област доведе до смъртта на четирима души, а други 20 бяха ранени, твърдят руските власти.

Няколко препоръки

На 10 юли 1994 г. България хвърля най-голямата бомба на Световното първенство в САЩ, като отстранява актуалния тогава световен шампион Германия и се класира на полуфинал. Този успех остава недостижим и досега за българския футбол. Никола Кръстев се връща назад в спомените си за мача с германците.

Елисавета Консулова-Вазова е забележителна личност от следосвобожденска България. Биографията ѝ е впечатляваща - високообразована, с модерен брак, отворена към новото и чуждото. За нея разказва Юлиана Рот от Дойче Веле.

Човек на деня

От футболното игрище в квартал "Меден рудник" в Бургас до шампионския пояс в кикбокса в Токио, Япония. Това е пътят на Стоян Копривленски, който в неделя стана световен шампион на турнира K-1 World Max. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG