Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов иска "доминираща сила и власт". Пеевски пази съдебната система и службите


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на заседанието на парламента в петък, 26 април 2024 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на заседанието на парламента в петък, 26 април 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Турция преговаря за "Боташ"
  • Годишнината от Чернобил
  • "Един процент промяна"

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е готов отново да работи заедно с ПП-ДБ в управлението на страната, но само "с доминиращата сила и власт" на неговата партия. Това каза той в неделя на фона на нова серия взаимни нападки между него и лидерите на ПП-ДБ.

В размяната на реплики в петък се включи и санкционираният за корупция от САЩ съпредседател на ДПС Делян Пеевски, след като от ПП-ДБ разкритикуваха Борисов, че трябва да се откъсне от неговото влияние. Пеевски се закани, че няма да позволи "да разбият българските служби, да разбият българската правосъдна система". В това видео на "Дневник" са събрани изказванията им от петък.

Междувременно служебният премиер Димитър Главчев смени областните управители на София и още 5 града. С това чистката в държавната администрация, започната от кабинета му, обхвана общо над 40 смени. Колегите от "Дневник" обобщават смените до тук.

Турция е готова да преговаря за промени в договора за газови доставки между България и турската компания "Боташ", съобщи Министерството на енергетиката. Тук можете да си припомните какво не е наред с това споразумение, сключено от бившата служебна власт на президента Румен Радев.

Обвиненията към Лена Бориславова

Бившият премиер и съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков отново е обект на съмнения, че е влязъл във властта неправомерно. Сайтът "Биволь" твърди, че бившата началничка на кабинета му Лена Бориславова е фалшифицирала подписи и документи, за да може Петков бързо да излезе от ръководството на сдружение през 2021 г. Тогава той стана служебен министър на икономиката, а впоследствие с Асен Василев направиха партия "Продължаваме промяната".

Бориславова коментира пред бТВ, че не се притеснява от евентуална проверка по случая и декларира, че би съдействала на разследващите. Петков пък определи данните, публикувани в "Биволь", като предизборен компромат от службите.

Как прокуратурата може да превърне човек в обвиняем, независимо дали за вината му има или няма доказателства? Това разказва в Студио на България на Свободна Европа бизнесменът Веселин Денков, който се оказа един от потърпевшите от схемите за изнудване на убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Листите на БСП за изборите

Кристиан Вигенин и Корнелия Нинова оглавяват листите на БСП за изборите "2 в 1" на 9 юни - за Европейски парламент и Народно събрание. Тук можете да прочетете на кои имена залагат социалистите, след като ДПС им открадна един от най-разпознаваемите евродепутати - Елена Йончева.

В петък ЕП гласува резолюция срещу руската намеса в демократичните процеси в Европа. Сред въздържалите се се оказаха българските евродепутати от ВМРО Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Епидемията от коклюш

Регистрираните случаи на коклюш в България в петък надхвърлиха 500, при 4 в същия период на миналата година, което показва тенденция за епидемично разпространение.

Коклюшът е силно заразен - около 70-80% от хората, които имат контакт със заразен, също се инфектират. Той е и опасен, особено за бебета. Как да се предпазим, какви са симптомите, как протича? Най-важното е тук.

Помощта за Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази в петък загриженост заради подкрепата на Китай за руската армия. В сряда Блинкен започна второто си посещение в Китай за по-малко от година.

На този фон САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна мащабен пакет от помощ за 6 млрд. долара, включително ракети "Пейтриът" за системите ѝ за противовъздушна отбрана. В тази галерия можете да видите как ще изглежда новата помощ за украинската съпротива.

Междувременно Русия фокусира атаките си срещу енергийни обекти в Украйна, включително срещу газови съоръжения, от които зависи сигурността на доставките за ЕС. Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Другите конфликтни зони

Русия отдавна разширява влиянието си в Африка. Но на континента има и друг играч, който напоследък все по-усилено работи, за да привлича нови страни към собствената си "ос на съпротива" срещу САЩ, Запада и Израел. Става дума за Иран.

През септември Азербайджан проведе кратка военна офанзива в населения предимно с етнически арменци район Нагорни Карабах. Тя завърши с капитулация на арменските сепаратисти в областта и масовото им изселване. В този текст можете да видите как се заличава цяло едно село.

Аварията в АЕЦ "Чернобил"

На 26 април тази година се навършиха 38 години от аварията в Атомната електроцентрала "Чернобил". Препоръчвам ви този текст, в който да си припомните какво знаем и какво не трябва да забравяме след тази катастрофа, довела до тежки последици за цялото човечество. Отделете няколко минути, за да изгледате и това видео по темата.

Не пропускайте и този текст на Стефан Дечев, в който той разглежда проблема за това как мнозинството от историците са предани на официалната държавна политика още от тоталитарните години на България до днес.

И още три препоръки

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи само с ученици. Там те могат да влязат в света на "истинската" журналистика. А след това да го променят. Прочетете подробностите в този текст.

"Най-голямото откритие", "страстно изследване", "деликатен и елегичен израз на една ужасна история". Това са само част от отзивите за Инсталацията The Neighbours ("Съседите"), която е представена в българския павилион на Венецианското биенале. Репортаж на Диана Иванова.

За финал ви предлагам историята на сдружението "Един процент промяна", което си поставя за цел да мотивира поне една стотна от хората в България да даряват редовно.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG