Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов засега се проваля с пазарлъка, но пак друг му е виновен. Как Ким посрещна Владимир


Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун в Пхенян.
Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун в Пхенян.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Рая Назарян не събра подкрепа за шеф на парламента
  • Слави Трифонов поиска третия мандат
  • Киселите краставички във футбола

Опитите за избор на председател на Народното събрание и търсене на партньори за формиране на редовно правителство продължават. До това се стигна, след като първо в сряда кандидатурата на Рая Назарян за председател на Народното събрание не събра достатъчна подкрепа.

За нея гласуваха само депутатите от ГЕРБ, ДПС и един от „Възраждане“. Днес следва ново гласуване за председател на парламента.

Това ядоса много Бойко Борисов, който обвини за провала на партията му да събере достатъчно подкрепа всички останали и най-вече „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Също в сряда лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов написа във Фейсбук, че партията му „няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат“, т.е. с мандатите на ГЕРБ и ДПС. Вместо това той поиска президентът Румен Радев да връчи третия мандат на неговите хора, защото самият той се отказа от депутатско място.

Борисов вече каза, че няма да преговаря за правителство с мандат на друга партия. Взети заедно двете изказвания означават, че най-вероятният изход са нови предсрочни избори. Но може и да не стане така.

Досега единствено представители на лидерите на ГЕРБ и ИТН, както и представители на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, публично преговаряха за кабинет. На срещите им обаче никой не говори нито за политики, нито за червени линии. Вместо това се повтаряше, че трябва да има кабинет, но не и какво трябва да прави той. Защо всичко това изглежда повече като сюжет, разигран за пред публиката, резултатът от който май е предрешен? Диляна Теохарова предлага няколко хипотези.

Заради огромния гняв от повтарящи се избори, един нов "спасител", като президентска партия на Радев, има потенциал да измести дори ГЕРБ от първото място и да помете малките формации. Има ли шанс за стабилно управление, пита Емилия Милчева от Дойче Веле.

Владимир Путин и Ким Чен-ун

Лидерите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун изразиха взаимна подкрепа и благодарност на среща в Пхенян. Двамата подписаха споразумение за стратегическо партньорство, което Путин определи като „фундаментален документ“.

Посещението на руския президент в Северна Корея идва на фона на продължителната война с Украйна, а режимът в Пхенян е обвиняван, че доставя на Москва боеприпаси. Двете страни се разбраха да се подкрепят в областта на отбраната, не изключиха военнотехническо сътрудничество, обвиниха Запада за санкциите върху тях, а Ким подкрепи Москва за войната срещу Киев.

Препоръчвам ви тази галерия, която показва начина, по който Ким посрещна Путин.

Обратно в Русия съдът във Владивосток призна старши сержанта от американската армия Гордън Блек за виновен за кражба и смъртна заплаха и го осъди на три години и девет месеца колония при общ режим.

Британският педофил в Сливен

14 български деца свидетелстват, че са жертви на осъден и издирван от Великобритания педофил. Той има обвинение и в България, но български съдии саботират процеса и са напът да го провалят. Засега мъжът е задържан, но излизането му на свобода и достъпът му до деца са въпрос на време. Не пропускайте този текст на Генка Шикерова.

В това видео можете да си припомните и цялата история.

Не забравяйте да се абонирате и за канала ни в YouTube, където можете да намерите още много разследвания, интервюта и други видеа.

Няколко препоръки

На фона на новия закон за мобилизация в Украйна мъже между 18 и 60 г. търсят различни начини да избягат от страната и от войната. Някои от тях завършват трагично. Историята е в това видео.

Платон я нарича "десетата муза". Сократ казва: "Тя е моят учител в любовта". Страбон я определя като "чудо". Пламен Асенов разказва за Сафо в поредицата „Малки истории за велики европейци“.

Могат ли киселите краставички да се окажат „допинг“ за футболистите на Евро 2024? Вижте тази история за сока от туршията, разказан от Борислав Орлинов в Булевард България.

Човек на деня

Той е смятан за един от най-добрите и най-влиятелни писатели в света. Но не в целия свят, защото ислямски религиозни водачи го преследват като богохулник и искат смъртта му. През 2022 г. тя почти дойде, но ножът се оказа по-слаб от перото. В сряда Салман Рушди навърши 77 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG