Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България влиза частично в Шенген. Земетресения в Япония. А какво каза Радев?


Паднала сграда в Уаджмина, след земетресенията в Япония в понеделник
Паднала сграда в Уаджмина, след земетресенията в Япония в понеделник

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Какво се променя в началото на 2024 г. в България?
  • Какво каза Румен Радев на нова година?
  • Каква е историята на историците?

Честита 2024 г.! Пожелавам Ви повече добри новини през цялата година, които да откривате в нашия нюзлетър.

От 1 януари минималната работна заплата се увеличава с близо 20%, а максималният осигурителен доход нараства до 3750 лева. Това са част от ключовите промени, които влизат в сила. Най-важните събрахме тук.

Около Великден и Коледа през 2024 година ще могат да се получат дълги почивни дни с минимално използване на отпуск. Как изглежда календарът и кога можете да предвидите почивки, прочетете в този материал.

Сигурно вече сте разбрали, но точно преди настъпването на 2024 г. Съвета на Европейския съюз реши, че от март ще отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство за България и Румъния. София твърди, че не е поемала ангажименти да приеме бежанци от Сирия и Афганистан в замяна.

По традиция 2023 г. завърши с реч на президента Румен Радев, излъчена по телевизиите. В нея той отново зае позиции срещу правителството, парламентарното мнозинство и „война с националните символи и историческата памет“.

Какво точно каза той и на кого го каза, вижте в анализа на Емилия Милчева за Дойче Веле.

Земетресения удариха Япония

Поредица от земетресения с магнитуд до 7,6 по Рихтер разстърси централната част на Япония в понеделник. Това доведе до десетки жертви, пожари, разрушения и затрупани под развалините хора. Токио издаде предупреждения за вълни цунами и нареди евакуации, но до подобно бедствие не се стигна.

Събитието идва, след като преди 13 години земетресение с магнитуд 9, последвано от разрушително цунами, доведе до масови разрушения, авария в атомната централа Фукушима и над 20 000 жертви.

Войната навсякъде продължава

В края на 2023 и началото на 2024 г. Русия извърши серия масирани удари срещу Украйна. Нападения с ракети и дронове имаше и в новогодишната нощ.

От военновъздушните сили на Украйна твърдят, че от началото на войната руската армия е изстреляла над 7500 ракети срещу украинска територия. По време на атаките на Москва преди нова година руска ракета вероятно е навлязла на територията на Полша, твърди полски генерал.

Москва твърди, че 22-ма души са загинали след украинска атака срещу руския град Белгород, както и срещу други точки в Русия. Владимир Путин обеща нови удари срещу Украйна в отговор на нападението.

74 руски моряци са били убити и 27 са били ранени при ракетната атака на Украйна срещу руския десантен кораб "Новочеркаск". Това съобщиха две руски медии, които по-късно изтриха публикациите си.

Израел иска да си върне контрола над границата между Ивицата Газа и Египет, а войната в района „е в разгара си“. Това каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Война с Южна Корея „става неизбежна“. Това каза лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Той обвини за това политиката на САЩ.

Репресии и една история за стриптийз от Русия

Клубно парти в Москва унищожи кариерите на десетки руски звезди от шоубизнеса. "Голото парти“ ядоса властта в Кремъл заради войната в Украйна. Преди 24 години обаче Владимир Путин също присъства на стриптийз парти. Както сега, така и тогава, Русия участва във война. Не пропускайте тази история.

През 2023 г. в Русия нямаше масови протести. Не видяхме и стряскащи сцени на полицаи с каски и бронежилетки, които бият студенти или блъскат възрастни демонстранти в полицейски микробуси. Но инакомислещи има и те са репресирани. Как се случва това? Отговорите са тук.

Няколко препоръки

Някъде в тъмното, в голямата история на българския Преход, е скрита картината на един друг „преход“ – не на цялата страна, а на малка общност в нея, тази на историците. Кои са били нейните „премиери“ и „министри“ в последните 30 години? Стефан Дечев разказва.

Изваден от днешния политически контекст, Паметникът на Съветската армия все пак означаваше нещо за българската история, както и за начина, по който поколения историци представяха тази история. Как изглежда краят на един „канон“ по темата?

За тях е жизнено важно да ходят на психолог, но не смеят. Потиснати са от масовото схващане, че мъжете са по условие силни - и духом, и телом. Има ли изход? Виктория Спасова разказва.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG