Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Автоматът над София е минало. Заплахите на Русия са ежедневие. Борисов по телефона е практика


Отрязването на автомата на върха на паметника на Съветската армия.
Отрязването на автомата на върха на паметника на Съветската армия.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия
  • Никой не знае къде e Алексей Навални
  • Кой допуска Бойко Борисов да се обажда в ефир, когато си поиска?

Шпагинът в ръката на съветски войник, който се извисяваше над София като част от Паметника на Съветската армия, беше отрязан. Това се случи, след като във вторник започна демонтаж на монумента. Той предизвика малоброен протест, на който се появиха политици от проруските партии БСП, „Възраждане“ и „Левицата“.

Събитието стана повод говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова да отправи заплахи към България. По думите ѝ страната „ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение“.

Вече няма съмнение, че паметникът е започнал своя път към историята. Какво обаче знаем за следващите стъпки? Отговорите са тук.

На фона на тези събития лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който твърди че брани евроатлантизма в България, се изказа критично за демонтажа.

Бойко Борисов и обажданията му в ефир

Приисквало ли ви се е да се включите в национален ефир по време на чуждо интервю? За повечето хора това е немислимо. Ако се казвате Бойко Борисов, ситуацията обаче е съвсем друга. Историята е разказана тук.

На кого се обажда Борисов, когато иска да говори по телевизията? Защо журналистите се съгласяват да го включат на живо? Има ли проблем в тази практика, която беше наложена от политици от ГЕРБ? Генка Шикерова разговаря с журналистите Дарина Сарелска и Венелин Петков.

Можете да слушате разговора и в канала ни в спотифай.

Интервютата на Генка са винаги интересни. Всички тях и още много други видеа можете да гледате в канала ни в YouTube.

Във вторник прокуратурата прекрати разследване срещу Борисов, бившия финансов министър в кабинета му Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова заради липса на доказателства. То беше за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков.

Войните в Украйна и Газа

Руските войски са започнали масирано настъпление в Авдиивския и Мариинския регион, твърди Киев.

Израел няма намерение да окупира Ивицата Газа след края на войната с Хамас. Министърът на отбраната Йоав Галант каза, че единственото нещо, което Тел Авив цели, е да се погрижи за сигурността на своите граждани по границата с Газа и да си гарантира, че територията ще бъде контролирана от формация, която не е враждебна срещу Израел.

Какво се случва в Русия

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че Кремъл няма нито намерение, нито възможност да следи съдбата на затворниците. Така той отговори на въпроса къде се намира опозиционерът Алексей Навални, който изчезна от наказателната колония, в която излежава 19 години лишаване от свобода.

Трето наказателно дело - по обвинение за разпространяване на фалшификати за руската армия е образувано срещу журналистката от татарско-башкирската служба на Радио Свобода Алсу Курмашева. Тя беше арестувана през октомври в руската република Татарстан.

Няколко препоръки

Над 15 000 деца са починали в румънски сиропиталища по времето на комунизма. Това стана известно от един доклад още през 2022 г., но ето че излизат нови документи за епохата на Николае Чаушеску - за глада и малтретирането, на които са били подложени тези деца. Не пропускайте историята.

Кръгът "Осемте джуджета" в момента просперира в прокуратурата. Това каза адвокатът и бивш прокурор Андрей Янкулов, чието мнение беше цитирано от Дневник.

Те са мостът, който свързва бизнесите с кауза и хората, които искат с подаръците си да помагат на другите. Те са единственият онлайн магазин в България, който предлага продукти на изцяло български бизнеси с кауза. Хората, които стоят зад инициативата "ДарПазар", са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG