Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиняемата за убийството на руски военен блогър е осъдена на 27 години затвор


Служител на правоохранителните органи ескортира Дария Трепова, осъдена за убийството на известния руски военен блогър Максим Фомин. Санкт Петербург, Русия, 25 януари 2024 г.
Служител на правоохранителните органи ескортира Дария Трепова, осъдена за убийството на известния руски военен блогър Максим Фомин. Санкт Петербург, Русия, 25 януари 2024 г.

Военният съд в Санкт Петербург осъди на 27 години затвор Дария Трепова, призната за виновна за атентата, при който загина руски военен блогър.

Това се случи, след като през април 2023 г. беше съобщено за експлозия в ресторант в Санкт Петербург, при която е загинал известният прокремълски блогър Владлен Татарски, силен привърженик на войната на Русия в Украйна. Неговото истинско име е Максим Фомин. При взрива бяха ранени 52 души.

Прокурорите бяха поискали присъда от 28 години затвор и глоба от 800 000 рубли (9 000 долара) по обвинения в тероризъм и фалшифициране. Трепова не се признава за виновна по обвинението в тероризъм и признава вина за фалшифициране на документи.

По време на атентата атентата Татарски разговаря с хора, които преди това са присъствали на среща с него. Тогава получава от цжена кутия с негов малък бюст, който се взривява и го убива според съобщенията в руски медии. Трепова, която е на 26 години, признава, че е дала кутията на Татарски, но по време на съдебния процес каза, че не е знаела, че вътре има взривно устройство.

Другият подсъдим - Дмитрий Касинцев, в чийто апартамент е била задържана Трепова, е осъден на една година и девет месеца в наказателна колония с общ режим. Касинцев се призна за виновен по обвинението в неуведомяване за престъпление, но отхвърли обвинението в прикриване на престъпление.

През май Министерството на вътрешните работи на Русия издаде заповед за арест на украинския гражданин Юрий Денисов, заподозрян в организирането на смъртоносната атака. Тогава Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че Денисов и Трепова са решили да убият Татарски.

ФСБ също така се опита да свърже убийството със сътрудници на хвърления в затвора опозиционен политик Алексей Навални. Службата не представи никакви доказателства, доказващи твърденията, а помощниците на Навални твърдят, че властите се опитват да свържат опозиционера с експлозията, за да повдигнат в бъдеще нови обвинения срещу него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG