Връзки за достъпност

Извънредни новини

Треньорът на Светлана Каменова обвини съдиите за загубата от Лин Ю-тин след спорове за пола ѝ


Тайванката Лин Ю-тин след победата над българката Светлана Каменова Станева (в синьо) в четвъртфиналния боксов мач в категория до 57 кг при жените по време на Олимпийските игри в Париж на 4 август 2024 г.
Тайванката Лин Ю-тин след победата над българката Светлана Каменова Станева (в синьо) в четвъртфиналния боксов мач в категория до 57 кг при жените по време на Олимпийските игри в Париж на 4 август 2024 г.

Треньорът на българската боксьорка Светлана Каменова обвини след загубата ѝ съдиите, които според него са се повлияли от споровете за пола на противничката ѝ.

В неделя Каменова загуби от Лин Ю-тин от Тайван на четвъртфинала в категория до 57 килограма.

Това се случи, след като по-рано тази седмица възникна полемика дали Лин и Имане Хелиф от Алжир е редно да се състезават при жените.

Година по-рано, по време на световно първенство по бокс, двете бяха отстранени, след като Международната асоциация по бокс (МАБ) цитира резултати от ДНК тестовете, които са показали, че двете имат мъжка полова хромозома. МОК твърди, че резултатите от тестовете на МБА са недействителни и нелегитимни.

Спорът се изостри на 1 август, когато Хелиф спечели откриващия си двубой срещу Анджела Карини от Италия, която със сълзи на очи се оттегли от двубоя, след като получи серия от съкрушителни удари в първите 46 секунди на двубоя.

Лин, която е двукратна световна шампионка, спечели мача с единодушно решение, тъй като и петимата съдии я определиха като по-добрата състезателка във втория и третия рунд. Така Лин си осигури поне бронзов медал.

Според Ройтерс по време на мача Лин се е държала настрана и се е опитвала да удари Каменова от разстояние. Тя получи предупреждение от съдията за удар с лакът.

Борислав Георгиев, треньорът на Каменова, твърди, че дебатът за пола е повлиял на съдиите да присъдят победата на Лин.

"Можеше да се види, че [Лин] не искаше да се бие", каза Георгиев. "Тя тичаше през цялото време. Играеше адски мръсно, още в първия рунд беше за официално предупреждение за лакът."

"Имахме качествата и бяхме сигурни, че ще победим [Лин]. Те просто не ни позволиха", добави той.

По-късно Каменова също критикува организаторите. "Съобразявам се, но не съм съгласна това, което се случва, да е по този начин", каза тя. "Смятам, че някои от представителите имат физическо превъзходство над други и това не е равенство в спорта".

34-годишната Каменова загуби от Лин и на Световното първенство, но този резултат беше отменен и обявен за несъстоятелен, след като Лин беше дисквалифицирана.

В неделя президентът на МОК Томас Бах повтори, че "никога не е имало съмнение", че Хелиф и Лин са жени и имат пълното право да се състезават на Олимпийските игри в Париж.

След мача Лин не спомена за спора и каза, че е спряла да гледа социалните медии, преди да започне олимпийското си търсене.

Действията на организаторите на Олимпиадата получиха сериозни критики от медиите и от някои от страните участнички в боксовия турнир, които могат да се окажат пряко повлияни. С позиция срещу решението на МОК излезе и Българският олимпийски комитет (БОК).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG