Връзки за достъпност

Извънредни новини

Грешка, повреда и неправилна команда са версиите за инцидента, при който загинаха двама пилоти


Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин загинаха в петък, след като самолетът им се разби при подготовка за авиошоу.
Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин загинаха в петък, след като самолетът им се разби при подготовка за авиошоу.

Човешка грешка, техническа повреда и неправилно зададена команда. Това са трите версии, които се разследват за причините за самолетната катастрофа в авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщи в събота Военно-окръжната прокуратура в Пловдив.

Новината идва ден след като в петък двама пилоти загинаха край авиобазата. Учебно-бойният им самолет L-39 ZA се разби при подготовката за авиационно шоу, което трябваше да се проведе в събота по повод 20-годишнината от членството на България в НАТО. След инцидента демонстрациите бяха отменени.

Тридневен траур във Въоръжените сили започна в събота в памет на загиналите - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, предаде БНР по-рано през деня.

Димитров и Дункин са били сред най-подготвените пилоти в базата, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Самолетът им е бил проверен и технически изправен. Излетял е в 12:17 часа и се е разбил само 13 минути по-късно.

В края на деня в петък Запрянов каза, че черната кутия на падналия самолет е открита. Прокуратурата очаква анализът на данните от нея да стесни версиите за инцидента.

По случая веднага започна разследване. В събота Военно-окръжната прокуратура и военната полиция ще извършат втори оглед на мястото на инцидента.

От прокуратурата съобщиха, че са иззели цялата документация, свързана с планирането и осъществяването на полета. Към материалите по досъдебното производство са включени и видеозаписи, които показват движението на учебно-бойния самолет непосредствено преди катастрофата.

По случая е назначена и съдебно-медицинска експертиза.

Траурът в Министерството на отбраната, структурите на министерството и Българската армия ще продължи до 16 септември. Ден на траур е обявен в Долна Митрополия, както и в Разлог, родното място на Дункин.

Какви са реакциите

Още в петък политици и експерти реагираха на новината за катастрофата и смъртта на двамата пилоти.

Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев изразиха съболезнования на семействата на двамата пилоти. Радев каза, че очаква възможно най-скоро да се изяснят причините за инцидента.

Катастрофата стана само няколко часа след като самият Радев участва в демонстративен полет със самолет F-16 на същото място.

Съболезнования изразиха още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, представители на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), както и съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

Пеевски поиска оставките на командващия Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров и на шефа на авиобаза „Граф Игнатиево“ ген. Николай Русев.

Кадър от самолетната катастрофа, 13 септември 2024 г.
Кадър от самолетната катастрофа, 13 септември 2024 г.

При това много тежко състояние на българската бойна авиация трябва да си зададем въпроса дали демонстрации и авиошоу са най-добрият начин да използваме ограничените ресурси, каза в събота пред Нова телевизия бившият министър на отбраната и военен експерт Велизар Шаламанов.

По думите му България няма достатъчно самолети и хеликоптери, както и достатъчно пари, за да ги поддържа в изправност. Летците са повече на брой от необходимото за употребата на ограничената техника и нямат нужния брой летателни часове, добави Шаламанов.

Бившият военен пилот ген. Спас Спасов коментира пред бТВ, че двете най-вероятни причини за инцидента са грешка при пилотирането и отказ на техниката.

През последните години инцидентите с военни самолети в България зачестиха. През 2021 г. изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на учение, при което загина майор Валентин Терзиев. През 2022 г. щурмови самолет СУ-25 се разби на летище Безмер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG