Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп е говорил с Путин 7 пъти след края на мандата си, твърди нова книга


Руският президент Владимир Путин и бившият президент на САЩ Доналд Тръм, 2017 г.
Руският президент Владимир Путин и бившият президент на САЩ Доналд Тръм, 2017 г.

Доналд Тръмп е провел частни телефонни разговори, вероятно общо 7, с руския президент Владимир Путин след края на президентския си мандат. Това става ясно в новата книга "Война" на журналиста Боб Удуърд .

Новината идва по-малко от месец преди предстоящите президентски избори в САЩ в началото на ноември и на фона на руската инвазия в Украйна, която продължава започна преди повече от две години и половина. След началото ѝ САЩ и други европейски и световни сили подкрепиха Украйна, като обявиха икономически санкции на Русия и изпратиха военна и хуманитарна помощ на Киев.

В новата книга се цитира неназован съветник на Тръмп, според когото Тръмп може да е разговарял с Путин седем пъти от 2021 г. насам, като не става ясно какво е било точното съдържание на разговорите, пише Асошиейтед прес.

Стивън Чънг, директор комуникации в екипа на Тръмп, отрече твърденията, свързани с бившия президент. „Нито една от тези измислени от Боб Удуърд истории не е вярна и [всяка] е дело на един наистина луд и ненормален човек, който страда от изтощителен случай на Синдрома на умопомрачението от Тръмп“, казва Чънг в свое изявление.

В сряда Ройтерс съобщи, цитирайки руската РБК, че Кремъл също отрича твърденията в книгата. На въпрос на РБК дали Путин и Тръмп са разговаряли по телефона, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е отговорил: „Не, това не е вярно.“

Тръмп и преди е бил обвиняван във връзки с Русия. През 2020 г. Комисията по разузнаване към американския Сенат публикува доклад, според който Русия агресивно се е намесила в предизборната кампания в САЩ през 2016 г. в полза на Тръмп.

През последните години бившият президент критикува подкрепата на САЩ за Украйна и казва, че Киев е трябвало да направи отстъпки на Путин, преди Русия да нахлуе през 2022 г. Преди това е изтъквал добрите си отношения с Путин, а след началото на войната той нарече руския президент „доста умен“ за нахлуването.

В книгата "Война" също така е подробно описано предполагаемото разочарование на президента Джо Байдън от израелския премиер Бенямин Нетаняху, който води война в Ивицата Газа, а отскоро и в Южен Ливан, въпреки международния натиск да прекрати военните действия заради големия брой цивилни жертви.

Във "Война" се твърди още, че Байдън е критикувал подхода на бившия си колега Барак Обама, който според него е подценил заплахата, която представлява Путин, след незаконната руска анексия на украинския полуостров Крим през 2014 г.

Боб Удуърд става известен, след като работи по случая "Уотъргейт", и има редица публицистични книги за американската политика, последните от които са свързани с Тръмп.

Бившпият президент е разговарял с Удуърд за книгата „Страх. Тръмп в Белия дом“. По-късно Тръмп заведе дело за това, твърдейки, че Удуърд никога не е имал разрешение да публикува записите на интервютата им. Издателят и Удуърд отхвърлиха твърденията му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG