Връзки за достъпност

Извънредни новини

От малък танцьор до Спайдърмен. Том Холанд, който завладя холивудското кино


Том Холанд на 29-ите награди "Изборът на критиците", Санта Моника, Калифорния, 14 януари 2024 г.
Том Холанд на 29-ите награди "Изборът на критиците", Санта Моника, Калифорния, 14 януари 2024 г.

Танцьор, актьор и супергерой на екрана. Той изгрява с тези роли, но не преследва славата. Отдава над 10 години на киното и продължава да влиза в предизвикателни роли. Той е Том Холанд и е Човек на деня на Свободна Европа.

От ранна възраст започва да ходи на уроци по хип-хоп танци. Първият му пробив идва в мюзикъл, а световна слава добива в ролята на екшън герой.

На 1 юни актьорът Том Холанд навърши 28 г. Той е роден във Великобритания, майка му е фотограф, а баща му е комик и писател. Има трима по-малки братя - Пади и близнаците Сам и Хари.

След танците като малък, успява да пробие в мюзикъла “Били Елиът”, където влиза в главната роля. След това получава отзиви за актьорската си игра и танцовите си умения. Не всички обаче са били позитивни.

Години по-късно Холанд казва, че като малък е бил подлаган на тормоз от връстниците си. „Имаше моменти, когато бях тормозен заради танците и други неща. Но те не могат да ме ударят достатъчно силно, за да ме спрат да го правя” казва той пред списание People.

През 2012 г. Холанд започва да посещава и курсове в британската школа за сценични и танцови изкуства The BRIT School. През същата година излиза филмът “Невъзможното” (The Impossible), в който актьорът прави големия си пробив на екрана.

Том Холанд на Гран при на Монако, 28 май 2023 г.
Том Холанд на Гран при на Монако, 28 май 2023 г.

Драмата се основава на истинска история по време на земетресение в Индийския океан от 2004 г. Не закъсняват и коментарите в медиите, които отличават играта на Холанд.

„Междувременно г-н Холанд съзрява пред очите ни, преминавайки от юношеското самовглъбяване до дълбока и ужасна отговорност. Той е страхотен млад актьор“, пише Ню Йорк Таймс по темата.

Няколко години по-късно актьорът влиза в киновселената на “Марвел” с най-известната си роля - на героя Питър Паркър (Спайдърмен). Първо участва във филма “Капитан Америка: Гражданска война” (2016), а след това излиза и самостоятелна продукция за неговия герой- “Спайдърмен: Завръщане у дома” (2017).

Холанд описва тази роля като сбъдната мечта. “Спайдърмен ми беше любим от малък и обичах да го пресъздавам”, казва той в интервю за участието си във филма.

През 2019 и 2021 г. излизат и филмите “Спайдърмен: Далеч от дома” и “Спайдърмен: Няма път към дома”, където актьорът отново влиза в ролята на супергероя. И трите филма се превръщат в блокбъстъри и носят приходи от почти 4 милиарда долара.

Дължа живота и кариерата си на Спайдърмен
Том Холанд

Според актьора не е толкова лесно да се направи продължение след този постигнат успех . Той казва пред Deadline, че третият филм е специален по толкова много начини и иска с екипа на продукцията да са сигурни, че правят правилното нещо, както и че не прекаляват с едно и също.

“Дължа живота и кариерата си на Спайдърмен”, казва още той пред медията и допълва, че това е наследство, което трябва да защитават.

Въпреки големия си пробив в киното в интервю за подкаста “On purpose with Jay Shetty” Холанд казва, че не харесва Холивуд.

“Бизнесът наистина ме плаши. Разбирам, че съм част от този бизнес и се наслаждавам на моето взаимодействие с него. Но въпреки това, аз винаги търся начини някак да се отстраня от това, просто да живея възможно най-нормален живот.”

Според него много хора губят себе си вследствие на славата, която са придобили и той самият казва, че е видял това в свои приятели, които вече не са част от живота му. Холанд не се радва на вниманието, което получава, а по-скоро го избягва. Казва, че не би присъствал на червения килим за филм, в който не е участвал.

През 2023 г. той си взима почивка от актьорството. Това се случва след снимките за сериала The Crowded Room, където Холанд влиза в ролята на герой, базиран на Били Милиган - американец, познат като “изнасилвачът от кампуса”, който е твърдял, че има 24 самоличности.

Въпреки че е извършил различни престъпления като изнасилване и въоръжен грабеж, Милиган е бил оневинен вследствие на лудостта си и прекарва около 10 години в психиатрични болници.

Том Холанд на премиерата на "Спайдърмен: Няма път към дома", Лос Анджелис, Калифорния, 13 декември 2021 г.
Том Холанд на премиерата на "Спайдърмен: Няма път към дома", Лос Анджелис, Калифорния, 13 декември 2021 г.

Холанд по-късно казва, че е изследвал определени емоции, които не е изпитвал допреди това. Ролята му на продуцент на сериала също е добавила стрес към целия процес, което го е подтикнало да си вземе почивка.

Актьорът е откровен и относно своите взаимоотношения с алкохола. През 2022 г. той решава да се включи в предизвикателството “Сух януари” (Dry January). През него не трябва да се приема алкохол и се прави с предположението, че много хора прекаляват с питиетата по празниците.

Тогава Холанд усеща, че когато се събужда сутрин, първото нещо, за което си мисли, е че иска да пие. Това се отразява негативно и на социалния му живот. “Имах чувството, че не мога да отида в бара и да изпия газирана вода с лайм. Не можех да изляза за вечеря. Наистина, наистина се борех с това.”

След като преминава предизвикателството, той спира да приема алкохол за година и половина - до момента на интервюто за подкаста. “Просто наистина, наистина искам да се съсредоточа върху това, което ме прави щастлив, което е семейството ми и приятелите ми”, казва още Холанд.

  • 16x9 Image

    Ивелина Николова

    Ивелина Николова е стажантка в Свободна Европа. Изучава "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социална политика, права на жените, екология и култура.

Форум

XS
SM
MD
LG