Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Могат да бъдат разкрити". Телеграм вече ще дава на службите номера и IP адреси на свои потребители


Павел Дуров, основател на Телеграм
Павел Дуров, основател на Телеграм

Телеграм вече ще предоставя на служби за сигурност телефонните номера и IP адресите на свои потребители, ако исканията им са основателни. Това обяви в понеделник създателят на компанията Павел Дуров, който е с повдигнати криминални обвинения във Франция.

Той беше арестуван на парижкото летище Льо Бурже на 24 август. Четири дни по-късно френската прокуратура повдигна обвинения срещу него. Основната част от тях се фокусират върху това, че с помощта на Телеграм се извършват тежки престъпления, а администрацията на платформата отказва да сътрудничи на френските власти.

Дуров беше освободен под гаранция от 5,5 милиона евро. На бизнесмена е забранено да напуска Франция. Той е длъжен да се явява в полицейското управление два пъти седмично.

В първото си изявление след ареста Дуров нарече обвиненията срещу него "неочаквани", а самата ситуация "изненадваща", тъй като "Телеграм има официален представител в Европейския съюз, който отговаря на заявки".

На 23 септември той публикува в Телеграм ново свое изявление, в което се казва, че платформата е променила условията си за ползване и политиката си за поверителност.

"Изяснихме, че IP адресите и телефонните номера на тези, които нарушават нашите правила, могат да бъдат разкрити на съответните органи в отговор на легитимни правни искания", написа Дуров.

По думите му през последните седмици специален екип от модератори в компанията му е използвал изкуствен интелект, за да "направи търсачката в Телеграм много по-безопасна": "Цялото проблемно съдържание, което идентифицирахме в търсачката, вече не е достъпно."

Френските прокурори обвиняват 39-годишния Дуров в съучастие в разрешаване на трафик на наркотици и споделяне на сексуални изображения на деца в Телеграм, както и в отказ да сподели документи, изисквани от властите, разследващи незаконна дейност в приложението.

Миналата седмица Националният координационен център за киберсигурност на Украйна забрани използването на Телеграм за държавни служители, военен персонал и служители на ключова инфраструктура, позовавайки се на проблеми със сигурността. От февруари 2022 г. Украйна се съпротивлява срещу непредизвиканата руска инвазия.

Обяснено. Кой е Павел Дуров и какво е Телеграм
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG