Връзки за достъпност

Извънредни новини

Епископ Арсений, близък на Пловдивския митрополит Николай, оглави Сливенската епархия


На официална церемония в приемния салон на Синодалната палата Знеполският епископ Арсений беше обявен за Сливенски митрополит. София, 26 май 2024 г.
На официална церемония в приемния салон на Синодалната палата Знеполският епископ Арсений беше обявен за Сливенски митрополит. София, 26 май 2024 г.

Светият синод избра Знеполския епископ Арсений за митрополит на Сливенската епархия, съобщи БТА в неделя.

Новината дойде, след като през февруари синодът касира предишната процедура за избор след смъртта на Йоаникий. Тогава на двете гласувания бяха избрани двама други кандидати. След това 9 от 12-те митрополити приеха нова наредба за избор на митрополити, според която миряните не участват в избора.

Стигна се до два протеста - този на миряни и духовници от Сливенската епархия и контрапротест на организирани автобуси с хора, основно представители на Пловдивската епархия. На 13 март синодът потвърди касирането, но се отказа от промяната в правилата за избор.

Новият Сливенски митрополит е близък до Пловдивския митрополит Николай. Той беше избран със седем гласа срещу пет за Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод.

Арсений приема монашеско пострижение с това име от митрополит Николай през 2007 г. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. Година по-късно е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. - за председател на митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив. През 2014 г. е назначен за Знеполски епископ, а скоро след това става викарий на Пловдивския митрополит.

В словото си в неделя Арсений нарече Николай свой духовен баща. "Нямам достатъчно думи, за да изразя всичко, което направихте за мен. Разчитам на Вас, на Вашата подкрепа, на Вашите мъдри съвети и молитви", каза той.

Изборът на сливенски митрополит е важен, тъй като той ще участва в избора на тримата кандидати, от които в края на юни ще бъде избран нов патриарх. Самият Арсений няма право да бъде кандидат, тъй като за целта трябва да е оглавявал епархия поне пет години.

Дневник отбелязва, че Сливенската епархия е една от най-старите и богатите в България. Тя разполага със стотици църкви, храмове и други имоти, чийто брой не е ясен, тъй като няма публични данни за имотите на Българската православна църква (БПЦ).

Пловдивският митрополит Николай се смяташе за основен претендент да наследи патриарх Неофит, който почина през март. Скоро след това обаче Николай каза, че няма да се кандидатира. Той е един от най влиятелните митрополити.

Николай често попада във фокуса на общественото внимание със свои противоречиви изказвания. През 2008 г. той заклейми европейската интеграция на България и анатемоса съжителството без брак. Няколко пъти се е появявал на публични събития със скъпи часовници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG