Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп поведе със значителна преднина пред Хейли след "супер вторника"


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Бившият президент Доналд Тръмп поведе с голяма преднина пред Ники Хейли след така наречения "супер вторник". Тогава избори се проведоха в 15 американски щата и една американска територия. Засега Хейли отбелязва само една победа - в щата Върмонт.

Същевременно според временните резултати Тръмп печели в най-малко 12 щата. Настоящият президент Джо Байдън отбеляза 15 победи и само една загуба.

Новината идва ден след "супер вторника". То е нaй-важното събитие преди същинските избори през ноември и засяга както Републиканската, така и Демократическата партия. Същинската надпревара обикновено е в опозиционната партия, тъй като традиционно действащият президент задържа подкрепата си и отново става кандидат на партията си. Тази година обаче в опозицията също няма интрига и изглежда почти сигурно, че кандидатът на републиканците ще бъде Тръмп.

В речта си след победата Тръмп се концентрира върху критика към настоящото управление на Байдън. Той изрази и съмнения относно честността на процеса на гласуване въпреки победата си.

"Ние сме страна от третия свят по нашите граници и сме страна от третия свят на нашите избори", каза той. Тръмп не спомена Ники Хейли в речта си.

Самата Хейли не направи изявление и не е ясно дали ще продължи с кампанията си. Нейният говорител каза, че вотът е показал, че "остава голям блок от републиканските избиратели, които изразяват дълбока загриженост за Доналд Тръмп".

На 5 март Тръмп спечели 484 делегати, а Хейли - 19. Така общият брой за бившия президент става 995 от нужните 1215 за номинация. Хейли остава доста зад това с 89 делегати.

Настоящият президент Байдън има 1208 делегати от нужни 1968 за номинация. В свое изявление Байдън отново определи Тръмп като заплаха за американската демокрация.

"Резултатите от тази вечер оставят американския народ пред ясен избор: Ще продължим ли да вървим напред или ще позволим на Доналд Тръмп да ни повлече назад към хаоса, разделението и мрака, които определиха мандата му?", попита Байдън.

Как работи системата

Президентските избори в САЩ се провеждат на два етапа – първични и същински. На първичните се определя кандидат-президентът на всяка от двете партии, а на същинските – самият президент.

За разлика от президентските избори в България обаче, тези в САЩ не са преки. Американските избиратели не гласуват директно за кандидатите, а за техни представители - делегати, които след това извършват избора.

Делегатите представляват кандидатите на партийни конгреси през лятото. На тези конгреси ще се определи окончателният кандидат-президент на съответната партия.

Целта на първичните избори е кандидатите да съберат възможно най-много делегати, като във всеки щат броят на представителите варира спрямо населението му. В някои щати броят на делегатите е пропорционален спрямо броя на гласувалите за даден кандидат. В други победителят получава всички делегати, а в трети има смесена система.

Какво е "супер вторник"

"Супер вторникът" е най-важният ден от първичните избори в САЩ до провеждането на същинските избори през ноември. На този "супер вторник" бяха избрани 865 от общо 2429 републикански делегати в 15 щата, включително тези с най-голямо население - Калифорния и Тексас.

На конгреса през юли на Тръмп ще са необходими най-малко 1215 делегати, за да бъде номиниран за кандидат на Републиканската партия.

Преди "супер вторника" Тръмп победи в почти всички републикански състезания за номинация, включително в Айова, Ню Хемпшир, Невада, Южна Каролина, Мичиган, Айдахо и Мисури. Хейли отбеляза символична победа във Вашингтон, окръг Колумбия.

На конгреса на демократите през август броят на делегатите ще бъде 3933.

Какво се случи досега

Тръмп спечели президентските избори в САЩ през 2016 г. и загуби президентските избори през 2020 г. срещу Байдън.

Сега Тръмп е фаворит за републиканската номинация, но срещу него има и поредица от обвинения и дела. Те са свързани с неговата роля в безредиците след вота през 2020 г. и в щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон през януари 2021 г., при който няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени. Смята се, че Тръмп целенасочено се е опитвал да осуети резултатите от изборите.

През последните месеци три американски щата - Колорадо, Мейн и Илинойс, забраниха на Доналд Тръмп да участва в първичните избори, като се позовават на 14-тата поправка в Конституцията и ролята на бившия президент в щурма, при който имаше ранени и загинали. На 4 март Върховният съд на САЩ отмени забраните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG