Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Атентат срещу Доналд Тръмп уплаши света. Испания стана европейски шампион по футбол


Защитникът на испанския отбор Марк Кукурея (вдясно) и нападателят Фермин Лопес с европейската купа, която Испания спечели в неделя.
Защитникът на испанския отбор Марк Кукурея (вдясно) и нападателят Фермин Лопес с европейската купа, която Испания спечели в неделя.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Доналд Тръмп
  • Ахмед Доган
  • Образованието

В САЩ беше извършен опит за убийство на Доналд Тръмп. Пострада ухото му. Бившият президент е вече у дома. Той призова американците към единство. ФБР съобщи, че стрелецът е 20-годишен американец от Пенсилвания, регистриран републиканец, но дарявал на демократите. Атентатът беше осъден почти незабавно от ООН, президента Байдън, Европейската комисия, много страни, сред които и България.

България и партиите

През тази седмица президентът ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. Той ще отиде при ПП-ДБ, защото втората политическа сила ДПС се разцепи и стана четвърта по численост. Николай Денков каза, че ПП-ДБ няма да се опитват да съставят правителство.

Разколът в ДПС продължава и хората на Доган вече имат повече депутати от групата на Пеевски. Доган досега не е говорил с лицето и гласа си. Преди дни той писмено поиска оставката на Пеевски и го обвини, че е заплашвал хора и е отнемал чужди бизнеси с прокуратурата и МВР. Заради това ПП-ДБ сезира прокуратурата.

Бедата е, че разколът в ДПС отмести вниманието към истинския проблем на страната – че мейнстрийм медиите не са на висотата на момента, а партиите не участват в дебати и пренебрегват хората, каза проф. Георги Фотев в „Денят с Веселин Дремджиев“.

Вижте как живее едно родопско село, докато се цепи ДПС – Дамяна Велева беше в Черна Места.

Климатът и образованието

В България бяха погасени 204 пожара през почивните дни. Високите температури ще се задържат и в предстоящите дни, за понеделник се очакват от 36 до 41 градуса. В събота беше обявен червен код, който важи за 21 области.

Образованието в България става все по-лошо, а министерството не взима мерки. Това пише в одитен доклад на Сметната палата, обобщен от Дневник. Ето някои изводи: учениците са неграмотни, програмите са лоши, няма методи за мотивиране на нови учители.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Футболът и тенисът

Измина уикенд на големи състезания. Испания стана европейски шампион по футбол. Аржентина спечели Копа Америка. Карлос Алкарас победи в Уимбълдън срещу Новак Джокович. А България стана европейски шампион по волейбол за жени до 18 години.

Байдън и САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън е решен да остане в надпреварата за Белия дом като кандидат на демократите. Той каза това въпреки призивите да се оттегли сам заради възрастта си.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

НАТО и Украйна

Страните от НАТО ще доставят на Украйна дългоочакваните изтребители F-16 и ще отпуснат 43 млрд. долара за страната в рамките на следващата година.

Срещата на алианса от миналата седмица не отговори на друго очакване– да формулира нуждата от нова цялостна стратегия в политиката си към Русия.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Виктор Орбан и Доналд Тръмп

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини НАТО в двойни стандарти и в неуспешно справяне с войната на Русия срещу Украйна. Той напусна срещата на НАТО във Вашингтон, за да се срещне с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. На общата им снимка и двамата са усмихнати, докато вдигат палец за одобрение.

Израел и Газа

Израел извърши въздушна атака в Газа по район, в който има много цивилни. Тел Авив твърди, че целта са били командири на Хамас. Властите в Газа съобщиха за 71 убити палестинци и 289 ранени.

Фейсбук и Холокостът

През април трябваше да има дискусия в София за депортирането на евреите от Тракия и Македония през 1943 г. Това не стана по националистически подбуди. Сега новината, с която се обявяваше тази дискусия, изчезна от профилите във Фейсбук. За това разказва Стефан Дечев.

И две препоръки

Актьорът Алек Болдуин се разплака, след като съдът прекрати делото за убийство срещу него. През 2021 г. Болдуин „стреля“ с реквизитен пистолет, но се оказа, че той е бил зареден.

Честит рожден ден на Димитър Пенев, който тренира българския фулболен отбор през легендарната 1994 г. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Няколко души в ДПС може да успеят да изгонят Пеевски от партията си и да нанесат първи сериозен удар на бизнесмена. Те правят това в името на Ахмед Доган, за да може той „да си върне партията“. Но кой е Ахмед Доган, който от години не се е появявал на публични места? Николай Лавчиев разказва.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG