Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване


Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев

Бившият изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР), бивш председател на Комисията за финансов надзор (КФН) и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване. Това съобщи Софийската градска прокуратура (СГП), цитирана от БТА.

Мавродиев е разследван по делото за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с отпуснат кредит от близо 150 млн. лв. от ББР на фирма "Роудуей кънстракшън". По това производство обвиняем е и Румен Гайтански-Вълка, който в момента се намира в ареста, след като се предаде и съдът го задържа.

Гайтански е обвинен като подбудител, а бившият съдия и представител на фирмата, взела кредита - Иван Георгиев, е привлечен към наказателна отговорност като помагач. Георгиев е с наложена парична гаранция от 50 хил. лв.

За делото се разбра преди седмица, когато Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и МВР обискираха адрес на Гайтански и иззеха оттам луксозни автомобили. Тогава беше обискиран и офис на бившия кмет на Кърджали Хасан Азис. И двамата са известни с близките си отношения с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Макар че от СГП твърдят, че акцията няма нищо общо с конфликта между Доган и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, факт е, че тя се случи в разгара на конфликта между тях за това кой да контролира партията.

Разцеплението на ДПС стана факт в началото на юли, когато част от депутатите на движението не се подчиниха на волята на Пеевски и не подкрепиха проектокабинета на Росен Желязков, предложен от ГЕРБ с първия мандат. Оттогава партията се раздели на два кръга - ДПС-Доган и ДПС-Пеевски.

Самият Пеевски публично атакува Доган тази седмица, споменавайки изнесените от разследващите данни от разследването срещу Вълка, Мавродиев и Георгиев.

"Г-н Доган, къде са 30-те милиона от Българската банка за развитие", попита риторично съпредседателят на ДПС пред медиите в парламента във вторник. Преди това СГП обяви, че с част от усвоените по кредит 150 млн. лв. е било покрито задължение на ТЕЦ "Варна", която се свързва именно с Доган.

От прокуратурата заявиха, че разследването по случая е започнало в края на октомври 2022 г., близо две години и половина, след като Мавродиев беше уволнен от ББР заради друг отпуснат кредит - 75 млн. лв. на колекторска фирма.

В началото на май 2023 г. разследването е било прекратено със заключението, че липсват доказателства за извършено престъпление. Това постановление е потвърдено от Софийската апелативна прокуратура. Върховната касационна прокуратура обаче отменя прекратяването и по него започва да се работи отново през януари тази година. Впоследствие то е прехвърлено в КПК, която се сдоби с разследващи функции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG