Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР прехвърли отговорността за сблъсъците на протеста срещу БФС на Столичната община


Заседание на комисията по сигурност в парламента, на което присъства вътрешният министър Калин Стоянов.
Заседание на комисията по сигурност в парламента, на което присъства вътрешният министър Калин Стоянов.

Столичната община не е поискала становище от Министерството на вътрешните работи (МВР), преди да съгласува протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване на комисията по сигурност в парламента в сряда.

Според него това е затруднило работата на полицията, която преди това се е подготвяла за нерегламентиран протест. От Столичната община отричат това и твърдят, че изрично са уведомили и са потърсили становище за провеждането на протеста от СДВР.

Изказванията идват, след като през изминалата седмица полицейското насилие по време на протеста на футболните фенове доведе до сътресение между управляващите партньори - "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС. ПП-ДБ поиска Калин Стоянов да подаде оставката си, но той отказа и беше подкрепен за това от ГЕРБ и ДПС.

Тезата, че Столичната община е отговорна за протеста, не е нова. Веднага след протеста в четвъртък представители на ГЕРБ обвиниха кмета на София Васил Терзиев за безредиците, макар че отговорността за охрана на обществения ред е изцяло в компетенциите на МВР.

В сряда по време на изслушването Стоянов каза, че в деня преди протеста служителите на МВР са изпратили писмо до кмета на Столичната община, за да го уведомят, че предстои нерегламентиран протест.

"В деня преди протеста той все още не беше съгласуван. На другия ден сутринта, в деня на протеста, ние разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета", каза той.

По негови думи това се е случило, без да бъде поискано становище от МВР. Столичната община не е задължена да го направи, но по думи на Стоянов това е била практиката до онзи момент.

"Затова до последно имахме нагласата за организиран нерегламентиран протест, след което стана ясно, че е съгласуван. И трябваше само в рамките на деня да направим организацията", каза той.

Главният секретар на МВР Живко Коцев добави и че полицията до последно не е знаела къде ще се проведе мачът между България и Унгария, на фона на който се проведоха и протестите на футболните фенове. По негови думи това е дало на МВР само няколко часа, за да се подготви за протеста.

По време на изслушването Стоянов повтори изказването си от вторник, че МВР се разграничава от насилието както по отношение на протестиращи граждани, така и по отношение на полицаи.

По-рано премиерът Николай Денков поиска от него да осъди категорично полицейското насилие по време на протеста и каза, че ако не го направи, той ще подаде оставката си. След изказването на Стоянов от вторник Денков каза, че той "върви в правилната посока".

По време на изслушването представителите на МВР бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ". ГЕРБ и ДПС застанаха зад Калин Стоянов веднага след като партньорите им от ПП-ДБ поискаха оставката му.

Преди изслушването стотици полицаи излязоха на "спонтанна" демонстрация в подкрепа на вътрешния министър и срещу "политическо вмешателство" в управлението на МВР.

Във вторник от телевизионно интервю на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков стана ясно, че кандидатурата на Стоянов за вътрешен министър е била предложение именно на ГЕРБ.

Протестът срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) в четвъртък беше белязано от насилие между полицаи и протестиращи. В началото на протеста футболните фенове хвърляха предмети по охраняващите събитието полицаи. Впоследствие се появиха кадри и на полицейско насилие срещу граждани, които не оказват съпротива.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG