Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столичната полиция задържа за кратко над 100 души при акция след инцидентите с чужденци


МВР обяви на 9 март, че разполага засилено полицейско присъствие в центъра на София и в района на Центъра за настаняване на бежанци в кв. "Овча купел".
МВР обяви на 9 март, че разполага засилено полицейско присъствие в центъра на София и в района на Центъра за настаняване на бежанци в кв. "Овча купел".

Над 100 души са били задържани в София в рамките на специализирана полицейска операция заради зачестилите в последните дни инциденти с участието на чужденци, предаде БТА като се позова на информация от МВР. По информация на БНР почти всички задържани са проверени и скоро след това са освободени.

Преди ден Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) съобщи, че разполага засилено полицейско присъствие в центъра на града и в района на Центъра за настаняване на бежанци в кв. "Овча купел". Повод за мярката станаха две последователни сбивания на бул. "Витоша".

До активизирането на полицията се стигна, след като за едно денонощие първо в социалните мрежи беше разпространен клип как предполагаеми мигранти нападат две момчета и едно момиче, а след това на британски студенти по медицина от пакистански произход беше нанесен побой. И двата инцидента станаха на бул. "Витоша".

Тези случаи бяха използвани за призиви от ГЕРБ и ВМРО за засилване на полицейското присъствие по улиците.

"Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа", написа в неделя вътрешният министър Калин Стоянов в профила си във Фейсбук.

По думите му във връзка с двата случая на бул. "Витоша" вече са задържани двама чужденци – на 24 г. от Египет и на 20 г. от Сирия. Стоянов информира, че заподозрените се познават и конфликтът им е от личен характер.

При втория случай във връзка с нападнатите студенти от Великобритания е задържан 16-годишен български гражданин, известен на полицията за кражби и грабежи, отбеляза още Стоянов.

Междувременно във Фейсбук беше организиран и протест под надслов "вън мигрантите от България". Той е планиран за неделя вечерта пред сградата на МВР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG