Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборът на председател на Столичния общински съвет се провали за шести път


Кандидатката на ПП-ДБ-"Спаси София" Грети Стефанова и кметът Васил Терзиев обсъждат невъзможността за избор на председател
Кандидатката на ПП-ДБ-"Спаси София" Грети Стефанова и кметът Васил Терзиев обсъждат невъзможността за избор на председател

Столичният общински съвет (СОС) отмени заседанието си в четвъртък, на което трябваше да бъде направен шести опит да бъде избран председател. Възможността това да се случи беше отложена за 25 януари.

Това се случва на фона на патовата ситуация, в която СОС не може да заработи нормално след местните избори през октомври, тъй като никоя от групите не разполага с нужното мнозинство от поне 31 гласа, за да избере председател. Никоя от тях не пожела и да подкрепи кандидат, издигнат от другите.

През декември кметът на София Васил Терзиев призова партиите в СОС да постигнат консенсус, защото в противен случай столицата ще загуби над 200 млн. лева. Без председател СОС не може да взима решения за проблемите в общината.

Тогава не се стигна до решение, въпреки че „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“, които спечелиха изборите, смениха кандидата си - Борис Бонев, и номинираха най-възрастната общинска съветничка - Грети Стефанова. Бонев беше отхвърлен като вариант от ГЕРБ и БСП. Тогава бяха проведени две гласувания - за Стефанова и кандидата на "Има такъв народ" - Пламен Данаилов, но никой не събра нужните гласове.

Поредният провал сега се очакваше, след като в сряда на среща при Терзиев пак не беше постигнато съгласие за мнозинство. В нея участваха ПП-ДБ-"Спаси София", "Има такъв народ", "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО. Не се включиха ГЕРБ-СДС, БСП и "Възраждане".

Предложението за отмяна на заседанието беше направено от Контрера, който каза, че са в ход разговори, които дават надежда, че заедно с кмета може да се намери консенсус, съобщи БТА. Той добави, че 25 януари е подходяща дата, за да имат общинските съветници две седмици за разговори. Предложение беше гласувано с 56 гласа "за" и 1 - въздържал се.

По-рано Бонев каза пред БНТ, че "мечтата на Бойко Борисов и ГЕРБ е да разцепи ПП-ДБ и да изкара неговата партия от коалицията. Според него след това те ще искат да направят мнозинство с ПП-ДБ и някоя малка група. Затова той поиска подкрепа от БСП за "реформаторско мнозинство без ГЕРБ", въпреки несъгласието им с демонтажа на Паметника на съветската армия.

Общинският съветник от левицата Ваня Григорова, която стигна до балотаж на изборите за кмет, обаче каза пред bTV, че няма как БСП да участва в съвместно управление с ПП-ДБ и "Спаси София" именно заради паметника. Според нея най-нормално е председателят да бъде от опозицията, затова те трябва да подкрепят някой от кандидатите на другите партии, дори това да е ГЕРБ.

И Бонев, и Григорова казаха, че са против идеята за ротационен председател на общинския съвет. Според нея първи поста трябва да поеме Вили Лилков от "Синя София" - до април, после представител на БСП - Иван Таков или Диана Тонова, а от септември - Бонев.

Самият Лилков предлага да се избере временен председател на общинския съвет в София до приемане на бюджета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG