Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столичният общински съвет дори не направи четвърти опит да си избере председател и отложи заседанието


На четвъртото си заседание на 7 декември съветниците дори не се опитаха да гласуват за избор на председател на общинския съвет.
На четвъртото си заседание на 7 декември съветниците дори не се опитаха да гласуват за избор на председател на общинския съвет.

Столичният общински съвет (СОС) прекрати заседанието си в четвъртък и го отложи за 18 декември. Това се наложи, тъй като все още няма разбирателство около избора на негов председател.

Новината идва, след като на първите три заседания на общинския съвет - на 13 ноември и на 20 ноември и на 30 ноември, общинските съветници също не успяха да излъчат председател. Това до голяма степен блокира работата на общината.

На всички гласувания досега политическите сили в съвета подкрепят само своята номинация за поста, като ГЕРБ нито издигна кандидат, нито участва в тайното гласуване. Кандидатите за поста са Борис Бонев, подкрепен от "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" (ПП-ДБ и СС), Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от "Възраждане" и Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

На предишното заседание досегашният кандидат, който получаваше най-много гласове - Борис Бонев, не участва в изборите.

На заседанието в четвъртък нямаше нови предложения за председател, гласуване на вече направените също нямаше.

Диана Тонова от БСП направи уговорката, че всъщност СОС се намира все още в първото си заседание, защото докато не бъде избран председател, то не може да бъде прекратено.

Бившият председател на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ каза, че ако по-рано се постигне съгласие за председател, заседанието може да се измести на по-ранна дата.

Иван Таков от БСП изрази надежда да се промени подходът и начинът на водене на преговори, за да се стигне до избор на председател.

Пред журналисти след заседанието общинският съветник и неуспял кандидат за кмет на София от ГЕРБ Антон Хекимян каза, че "София е заложник на Борис Бонев и на неговото желание на бъде председател".

"Затова нашият призив е кметът на София (Васил Терзиев, ПП-ДБ-бел.ред.)да проведе преговори и да е ясно с кого точно ще си говори", каза Хекимян.

Той добави, че ГЕРБ е получила покана за разговори от ПП-ДБ чак в сряда в 18:00 ч., "което не е нормално и е в последния момент".

"В поканата пише, че ще се обсъждат политики за следващите два месеца", каза той.

"Бонев иска да вади кирливи ризи на предишното управление и в същото време иска подкрепата на ГЕРБ", каза още Хекимян.

Междувременно ГЕРБ неколкократно отказа да присъства на преговори с Васил Терзиев и с общинските съветници от ПП-ДБ и СС, на които да се намерят общи приоритети за съвместна работа.

В СОС има общо 61 общински съветници. След провелите се през октомври местни избори най-голямата група в съвета е тази на ПП-ДБ и СС - 23. Те обаче не са достатъчни, за да може коалицията да си осигури мнозинство.

ГЕРБ са на второ място с 14 общински съветници. От останалите партии има 9 съветници от БСП, 8 от "Възраждане", по трима - от "Има такъв народ" и КОД ("Синя София") и един от ВМРО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG