Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Рок звездата на комедията". Стив Мартин и изкуството да разсмиваш


Актьорът Стив Мартин
Актьорът Стив Мартин

Той владее това изкуство до съвършенство. Дали на сцената, пред камерата или в слушалките ви - Стив Мартин умее да разсмива. В сряда той става на 78 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Той започва като стендъп комедиант. Разиграва скечове, докато свири на банджо, а главата му е разсечена от стрела.

Хуморът на абсурда е негова сила. Изявява се по сцени на целия американски континент, пълни огромни зали. А когато решава да се пробва в киното и музиката, успехът му го следва.

Снима се в десетки комедии, записва албуми, печели както Еми, така и Грами.

Става дума за актьора Стив Мартин, който в сряда навърши 78 години.

Стив Мартин през 1978 г.
Стив Мартин през 1978 г.

Той е роден на 14 август 1945 г. в Уейко, Тексас. Още докато учи, се научава да прави фокуси и да жонглира. Публиката го привлича, а влизането в роля е негово призвание.

Така бързо открива стендъпа - буквално преведено, комедийното изкуство, в което комикът разказва смешки "изправен" пред зрителите си.

Освен да се изявява на сцената, той също така пише и още през 1969 г., когато е само на 23, печели престижната награда Еми заедно с останалите сценаристи на шоуто The Smothers Brothers Comedy Hour.

През 70-те пък се превръща в едно от най-обичаните телевизионни лица, особено благодарение на участията си в Saturday Night Live.

Същото десетилетие го отвежда и до звукозаписа. Мартин започва да издава комедийни албуми, някои от които са толкова успешни, че стават платинени. През 1977 и 1978 последователно печели награди Грами за албумите Let's Get Small и A Wild and Crazy Guy.

В тях скечовете му често са пълни с абсурдна ирония, присмиват се на традициите на стендъпа, имат и немалко философски разсъждения.

Селена Гомез, Стив Мартин и Мартин Шорт присъстват на 75-те награди Primetime Emmy в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 15 януари 2024 г.
Селена Гомез, Стив Мартин и Мартин Шорт присъстват на 75-те награди Primetime Emmy в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 15 януари 2024 г.

Към края на 70-те Мартин вече е толкова популярен, че го сравняват с рок звезда.

"Стив беше рок звезда, не знам дали изобщо помни колко успешен беше. Той беше феномен в Америка", казва за него Морган Невил, режисьор на документален филм за актьора.

Впоследствие популярността на Мартин лесно го изстрелва и към върховете на киното. През следващите години той участва в множество комедии, които се превръщат в хитове - The Jerk (1979), The Muppet Movie (1979), Planes, Trains and Automobiles (1987), Father of the Bride (1991) и много други.

През 2004 г. американският канал Комеди Сънтръл го поставя на 6-о място в класацията си за 100-те най-добри комици на сцена.

Мартин обаче остава "нескромно скромен" за своя успех. Твърди, че той не се дължи на талант.

Тогава на какво? Мартин казва, че не знае, въпреки че дълго си е задавал този въпрос. Просто явно го умее.

"Търсех това качество (което те прави добър комик), което е неопределимо", казва актьорът пред Би Би Си.

"Не знам защо бях забавен, но бях".

Форум

XS
SM
MD
LG