Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво поиска Зеленски и какво предложи Главчев за възстановяването на Украйна


Отпред са Олена Зеленска, Володимир Зеленски и Олаф Шолц. На заден план се виждат Урсула фон дер Лайен и Димитър Главчев по време на конференцията в Берлин, 11 юни
Отпред са Олена Зеленска, Володимир Зеленски и Олаф Шолц. На заден план се виждат Урсула фон дер Лайен и Димитър Главчев по време на конференцията в Берлин, 11 юни

Украйна търси помощ, за да възстанови половината си енергиен капацитет, а България е в готовност да помогне.

Това стана ясно по време на конференцията за възстановяване на Украйна от разрушенията вследствие от руската война, която се провежда на 11 и 12 юни в Берлин.

В нея участва и служебният премиер на България Димитър Главчев, както и канцлерът на Германия Олаф Шолц, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, външният министър на Великобритания Дейвъд Камерън и редица други дипломати и високопоставени лица.

  • Каква е тази конференция

Конференцията се провежда вече трета година след началото на инвазията през 2022 г. Зеленски написа в Телеграм, че фокусът ѝ тази година е възстановяването на енергийния сектор на Украйна, разрушен от руските въздушни атаки.

Гардиън пише, че конференцията включва и обсъждането на 95 инвестиционни проекта, за които се надява да бъде осигурено западно финансиране, както и набор от цели за реформи. Друга тема тази година е бъдещото присъединяване на страната към Европейския съюз.

  • Какво поиска Зеленски

Украинският президент призова за международна помощ в краткосрочен план за възстановяване на енергийната инфраструктура, както и за дългосрочни инвестиции в енергийната система. Вследствие на руските атаки украинските енергийни компании са принудени да спират електрозахранването в много части от страната.

Зеленски каза, че през следващите месеци страната трябва да възстанови оборудването си за отопление и електрическите централи, които не работят. По негови думи 9 гигавата капацитет за производство на електроенергия са унищожени - половината от необходимата енергия за страната през зимата.

"Енергията продължава да бъде „една от главните цели на Путин“, добави Зеленски. Той каза още, че чуждестранните инвестиции в енергийния сектор биха били взаимноизгодни, тъй като става дума за за голям пазар на оборудване, за кредитни програми и за създаване на десетки хиляди работни места.

  • Какво предложи Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов казаха по време на конференцията, че България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД на стойност 1 млн. лв., с което да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната.

"В напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“", пишат от пресцентъра на Министерския съвет. Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна, така че да бъдат подпомогнати през зимните месеци домакинствата и администрацията.

Главчев каза още, че България работи по ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“ и се обсъждат държавни гаранции за неговото реализиране.

В началото на месеца бяха подписани два от договорите за начало на строежа на Вертикалния газов коридор. Проектът предвижда да осигури нов маршрут за пренос на газ, който за пръв път върви от юг на север, а не обратното. Коридорът е инициатива на няколко държави - Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, като целта му е да подобри сигурността и да осигури разнообразие на източниците и маршрутите за пренос на газ.

Проектът е част от усилията на европейските страни да намалят зависимостта си от руски енергийни източници, които помагат на Москва да финансира непредизвиканата си война.

Премиерът каза още, че български компании са готови да се включат в проекти за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура.

Конференцията се провежда на фона на напрежение в Украйна между Зеленски и институциите, които отговарят за възстановяването на страната. Ден преди началото ѝ ръководителят на агенцията за възстановяване на Украйна Мустафа Найем подаде оставка с аргумента, че е бил възпрепятстван да присъства на събитието.

Преди близо месец беше уволнен министърът на инфраструктурата Александър Кубраков. Гардиън пише, че през последните месеци чуждестранните съюзници на Украйна виждат "тенденция за централизиране на властта" на Зеленски.

Тази седмица предстоят още среща на Зеленски със страните от Г-7 в Италия, както и участие на мирната конференция за Украйна в Швейцария.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG