Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици полицаи излязоха на "спонтанна" демонстрация в подкрепа на вътрешния министър Стоянов


Калин Стоянов говори с "протестиращите" служители на МВР преди да влезе в сградата на Народното събрание
Калин Стоянов говори с "протестиращите" служители на МВР преди да влезе в сградата на Народното събрание

Стотици полицаи излязоха на демонстрация в подкрепа на вътрешния министър Калин Стоянов и ръководството на МВР. Те се събраха пред сградата на бившия Партиен дом на БКП, където в момента се помещава Народното събрание.

Там в сряда Стоянов се яви на изслушване пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Новината идва, след като една от партиите, които подкрепят правителството - „Продължаваме промяната – Демократична България“ поиска оставката на Стоянов.

Повод за това станаха сблъсъците между протестиращи и полиция по време на протеста срещу БФС в центъра на София в четвъртък. Тогава се стигна до десетки ранени протестиращи и полицаи, а силите на МВР бяха обвинени, че в множество случаи неправомерно са използвали сила. Стоянов отказа да подаде оставка, а преди това беше защитен от ДПС и ГЕРБ.

В сряда служителите на МВР заявиха, че протестът им е "спонтанен", и призоваха да спре да се политизира сблъсъка с футболни фенове на 16 ноември. На протеста беше и част от ръководството на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

„Не желаем и категорично се разграничаваме от политизирането на Министерство на вътрешните работи. То беше в някакви допустими рамки, но от няколко дена вече чашата преля. Няма начин да оставим това заклеймяване на българския служител на МВР да продължава“, каза Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР, цитиран от БНР.

За кратко към простиращите се присъедини и самият вътрешен министър.

В петък лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Атанас Атансов и Христо Иванов казаха, че искат оставката на Стоянов заради полицейско насилие по време на протеста. Във вторник Петков каза, че Стоянов е бил предложен на поста от ГЕРБ и че след протестите „този министър е техен“.

В понеделник премиерът Николай Денков каза, че ще подаде оставка, ако Стоянов не осъди полицейското насилие. Вътрешният министър не го направи, но призна, че на протеста е имало полицаи, които са пристъпили правомощията си.

Протестът срещу БФС в четвъртък беше белязан от насилие между полицаи и протестиращи. Присъстващите футболни фенове замеряха полицаите с пиротехника и други предмети. Бяха запалени няколко кофи за боклук и един полицейски автобус. След протеста се появиха видеа, които показват разкървавени хора и бой на полицаи дори над случайни граждани.

В неделя вътрешният министър съобщи, че петима полицаи са признали, че може да са превишили правомощията си на протеста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG