Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Шайка разбойници". ГЕРБ, БСП и ИТН смениха шефовете на шест общински дружества


Кметът на София Васил Терзиев (в центъра) и общински съветници от ПП-ДБ-СС дават пресконференция, 10 юли 2024 г.
Кметът на София Васил Терзиев (в центъра) и общински съветници от ПП-ДБ-СС дават пресконференция, 10 юли 2024 г.

След спорове в продължило близо 9 часа заседание Столичният общински съвет (СОС) смени ръководствата на шест общински дружества. Това са 26 назначения в ключовите общински преприятия "Метрополитен", Столичния авто- и електротранспорт, Центъра за градска мобилност, "Топлофикация София" и "Софинвест", които управляват икономика за 3 млрд. лв.

Единствено шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев остава в директорския съвет на дружеството.

Новината идва, след като в сряда общинските съветници от ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ" (ИТН) гласуваха в три комисии шефът на софийското метро да бъде освободен. При гласуването в четвъртък обаче те промениха мнението си и гласуваха против освобождаването му. Още преди решаващия вот кметът на София Васил Терзиев реагира остро срещу отстраняването на Братоев, а в социалните мрежи се появиха масово критики.

"Смените в общинските фирми са атентат срещу града", каза Терзиев на пресконференция в сряда.

Смяната на бордовете на 6-те ключови общински фирми без конкурс стана факт благодарение на гласовете на ГЕРБ, БСП (без Диана Тонова), "Има такъв народ" (ИТН) и общинските съветници Благовест Георгиев, който стана независим, след като беше изключен от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България" - "Спаси София" (ПП-ДБ-СС), Карлос Контрера от ВМРО и двамата независими Севделина Петрова и Красимир Гълъбов, които бяха изключени от "Възраждане".

"За" гласуваха 31 общински съветници, "против" - 29, "въздържал се" нямаше. Решителен се оказа гласът на Благовест Георгиев, който беше изключен от ПП-ДБ-СС, след като преди няколко месеца направи катастрофа в нетрезво състояние.

Докладът за смяната внесоха Карлос Контрера от ВМРО и независимите Севделина Петрова и Красимир Гълъбов. Според ПП-ДБ-СС тримата изпълняват "мръсна поръчка" на ГЕРБ и БСП срещу едно-две места за свои хора в бордовете, а това се прави "на тъмно и набързо".

По време на дебатите в четвъртък нито един от общинските съветници от ГЕРБ не взе думата, въпреки че партията беше многократно обвинена, че стои в дъното на смените.

"Ще се борим за интереса на софиянци, няма да спрем, този град няма да го предадем на една шайка разбойници", каза след гласуването в четвъртък Васил Терзиев в интервю за бТВ.

По думите му вносителите на доклада не са знаели кои са хората, които трябва да се назначат.

"Просто се дава един доклад от 120 страници, който е скандален по много направления, тупват ти го и казват, това ще са ти новите шефове, ама те ще са временни", каза Терзиев. "Временните неща стават много често за постоянно, защото тези хора после ще правят конкурсите", добави той.

Мандатите на досегашните директори на 6-те дружества са изтекли преди месеци и се очакваше да бъдат проведени конкурси. Настоящите промени се правят до избора чрез конкурс на постоянни управители. Карлос Контрера обаче каза, че провеждането на процедурите е "бъдещо несигурно събитие".

Терзиев каза, че ръководството на общината е искало да направи честни конкурси в следващите три месеца и затова е внесло шест отделни доклада, в които дори не е имало имена на кандидати.

"В доклада на господин Карлос Контрера за първи път администрацията дори няма представител, т.е. аз като кмет и моята администрация не участваме в избора на тези ръководители", каза кметът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG