Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столичната община планира повече пари за миене на улиците и чистене между блоковете


Изглед над Западния парк в София.
Изглед над Западния парк в София.

Екипът на новия кмет на София Васил Терзиев планира през 2024 г. увеличение на средствата за почистване на града, като сред основните приоритети са по-често миене на основните и кварталните улици, както и по-ефективно почистване на междублоковите пространства и градинките.

Това става ясно от план-сметката за почистването на София догодина, публикувана в петък от Столичната община (СО). Нейният общ размер е 285 млн. лв. - с 19,8% повече от тази за 2023 г.

План-сметката все още е само проект, тъй като трябва да бъде одобрена от мнозинството в Столичния общински съвет (СОС). Той обаче все още не може да заработи заради невъзможността да си избере председател.

Ето и основните приоритети на СО по темата чистота за 2024 г.:

  • по-често миене на основните и кварталните улици;
  • 12 млн. лв. на районите за косене и чистене между блоковете;
  • запазване на таксата за битови отпадъци.

Планът на СО включва общо 155 дка улици, булеварди и площади в София да бъдат измивани 8, вместо 6 пъти годишно. Кварталните улици също ще се мият по 8, вместо досегашните 7 пъти.

“Така общото увеличение на уличното миене с автоцистерна с маркуч спрямо план-сметката за чистотата през тази година е със 17% по-високо, в сравнение с 14% увеличение в предоставения вариант на план-сметката от предишното ръководство”, съобщава общинската власт.

Над 393 дка улични платна и площади ще бъдат чистени машинно, което представлява увеличение с 5% от тази година. 2,8% млн. лв. повече са предвидени косене, чистене и поддържане на междублоковите пространства и градинките в кварталите. Общо 12 млн. лв. ще бъдат предоставени за тази цел на районните кметове.

“Зелените площи в публичните паркове и градини също ще се почистват по-често, за което са заложени 16 млн. лв. През следващата година ще се увеличи обхватът и интензивността на поддържането на тревните площи”, допълват от СО.

Екипът на Терзиев иска да подобри и разделното събиране на отпадъци, като осигури и контейнери за хранителни отпадъци в отделните райони. Това нововъведение ще започне първо в “Подуяне”, “Младост” и “Люлин”.

За разделно събиране на едрогабаритни отпадъци от домакинства са заложени около 8 млн. лв. Предвижда се и проектиране и изграждане на инсталация за третиране на едрогабаритни отпадъци, за което са заложени 25 млн. лв., става ясно още от план-сметката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG