Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Защо се сменят министрите. АЕЦ "Запорожие" се намира в риск


Петър Волгин. Снимката е архивна
Петър Волгин. Снимката е архивна

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Смяната на министри
  • Националните медии
  • АЕЦ "Запорожие"

В новото правителство предстоят най-малко две смени на министри. Във вторник премиерът Димитър Главчев предложи да се смени и земеделският министър Кирил Вътев, като на негово място дойде сегашният шеф на Фонд „Земеделие“ Георги Тахов. По-рано премиерът беше искал и смяна на външния министър с депутата от ГЕРБ Даниел Митов. Защо външният министър се разделя с поста си? Отговорите проучи Георги А. Ангелов.

Шести поредни избори за 3 години е много за една страна, която се лута между пълноценна Европа и наполовина Европа с корупция и врата към Русия. Вторият вариант е нещо, което формално не се вижда, но всички белези са налице. Прочетете анализа на Иван Бедров.

Петър Волгин

Водещият от БНР Петър Волгин ще бъде кандидат на проруската „Възраждане“ на европейските избори през юни. Той ще бъде втори в листата. Петър Волгин води предавания в общественото радио над четвърт век.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Нотариуса. Шефката на митниците

Комисията по случая „Нотариуса“ изслуша бившия главен прокурор Иван Гешев, според когото убитият мъж е бил дребен измамник, с когото не са се познавали. Мартин Божанов – Нотариуса е човек, организирал схеми за търговия с влияние в съдебната власт и МВР.

Съдът наложи резервен адвокат на арестуваната шефка на митниците Петя Банкова. Нейната адвокатка във вторник отново не се яви поради заболяване и трябваше пак да се отложи гледането на мярката за неотклонение.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

ДС и днешната престъпност

Покрай уволняването на главния секретар на МВР Живко Коцев изплуваха имена, известни още преди 30 години. Сред тях са Паскал, Доктора, Самоковеца, Таки, Къро. Отново е актуална и темата с Държавна сигурност, която отдавна би трябвало да е закрита или преустроена. Има ли връзка между престъпността от двете епохи? В Студио България Генка Шикерова, говори за това с Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни разговори с ключови личности. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

АЕЦ „Запорожие“

Украинската АЕЦ „Запорожие“, която в момента е пленена от Русия, е опасно близо до ядрен инцидент, каза Международната агенция по ядрена енергия (МААЕ). Това е така, независимо от факта, че всичките реактори са изключени. Причината е, че централата практически се намира на фронтовата линия, до нея има минно поле, а миналата седмица Русия стреляше по централата.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Украйна

Американската помощ за Украйна ще бъде гласувана отделно от тази за Израел. Това съобщи председателят на Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) Майк Джонсън. От половин година републиканците в САЩ спъват гласуването на помощта за Украйна, а европейската помощ не може да замести в това САЩ, макар че ЕС полага големи усилия.

САЩ. Грузия

Никога досега американски президент – нито действащ, нито бивш – не е бил съден по наказателен ред. Първият е Доналд Тръмп. Какво ще стане с делата срещу него, ако бъде избран? Може ли сам да се помилва? Това са въпроси, които повдига Стефан Попов.

Грузия протестира срещу нещо, което нарича „повторна съветизация“. Поводът е намерението на политическото мнозинство да прокара проруския закон за „чуждестранните агенти“. В Русия това законодателство е насочено срещу журналисти и неправителствени организации, които са лишени от някои граждански права и отделени от другите граждани като особена категория. Някои са в затвора.

И две препоръки

Руски бизнесмен, обвинен в контрабанда на военно оборудване, е изправен пред екстрадиция в САЩ. Но една балканска престъпна група му помага да избяга от домашен арест и да се върне в Москва. Как се случва това е разказано тук.

Честит рожден ден на Ема Уотсън, най-умната магьосница от „Хари Потър“. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG