Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов не се интересува кой ще е служебен премиер. Пеевски нападна Радев


Бойко Борисов даде изявление в Народното събрание, 7 август 2024 г.
Бойко Борисов даде изявление в Народното събрание, 7 август 2024 г.

За ГЕРБ няма никакво значение кой ще е служебен премиер и кои ще бъдат служебни министри - това каза в кулоарите на парламента лидерът на партията Бойко Борисов.

В същото време лидерът на ДПС Делян Пеевски обвини президента, че търси "някой послушко" в полза на "Продължаваме Промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). По думите му коалицията се опитва да свали Рая Назарян от ГЕРБ от председателското място в 50-то Народно събрание.

В момента президентът Румен Радев търси кой да заеме позицията на служебен министър-председател, който да назначи служебни министри до поредните предсрочни парламентарни избори наесен. До тях се стигна, след като и трите възможни мандата за съставяне на правителство бяха върнати на Радев неизпълнени. Служебният кабинет ще управлява и след изборите - до излъчването на редовно правителство.

Президентът обаче може да избира служебен премиер сред ограничен кръг от хора - председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Част от тях вече отказаха, някои бяха преждевременно отстранени, а други все още не са назначени. От всички потенциални кандидати принципна готовност изразиха трима - сегашният служебен премиер Димитър Главчев, подуправителят на БНБ Петър Чобанов и зам.-шефката на Сметната палата Горица Грънчарова.

"Аз мисля, че кандидати за премиери има бол", каза Борисов. "Най-правилно е 6 милиона имена да сложим - без децата, и всички в България да са кандидати за премиери."

"Държавният глава трябва да си свърши работата, а не в момента да се опитва да се разбере с някой от домовата книга какви министри ще сложи", каза Пеевски в кулоарите.

С израза "домова книга" понякога се означават длъжностите, измежду които президентът може да избира министър-председател.

Според него държавният глава се опитва да изнуди някой, "да си сложи министри, да махне Калин Стоянов (служебния министър на вътрешните работи - бел.ред.), за да може да върне някой като Рашков или Демерджиев, да назначи главен секретар на МВР, да вземе електронното управление". Пеевски добави, че "тези дни" е имало "тайни срещи" в офиса на бившия лидер на "Да, България" Христо Иванов.

"Опитват се да достигнат до някой послушко, който да им сложи министри, за да има много кеш тази коалиция", каза Пеевски.

Завера за свалянето на Рая Назарян?

По думите на Пеевски ПП-ДБ е искала да свали Рая Назарян от председателското място в парламента.

Според медийни публикации на заседание във вторник депутатите от ПП-ДБ са обсъждали да внесат предложение за отстраняването на Назарян като точка в дневния ред на Народното събрание в сряда. Александър Симидчиев от ПП-ДБ отрече парламентарната група на коалицията да е обсъждала отстраняването на Назарян.

По-рано Деница Сачева от ГЕРБ каза, че не очаква днес Рая Назарян да бъде свалена от поста.

"Аз съм гласувал срещу избирането на Рая Назарян, така че ще подкрепя и свалянето ѝ", каза на влизане в парламента нечленуващият в парламентарна група Калоян Методиев в отговор на въпрос за евентуалното внасяне на искане за отстраняването на Рая Назарян.

Според медийни публикации от уикенда свалянето на Назарян е обсъждано и на среща между представителите на ПП-ДБ, "Има такъв народ", "Възраждане" и бивши депутати от ДПС, които сега не членуват парламентарната група.

По-късно в сряда съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков потвърди, че е имало идея да бъде свалена Рая Назарян от председателското място в парламента. Пред журналисти в парламента Петков каза, че опит за предсрочното ѝ освобождаване обаче няма да бъде правен.

"След дълги обсъждания ние решихме, че единственият начин реално и дългосрочно да се преборим с модела "Пеевски", с модела на завладяната държава, е чрез доверието на българските граждани", каза Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG