Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската прокуратура проверява община Симитли


Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши
Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура в България проверява община Симитли, съобщи БНТ. Пресцентърът на Министерството на вътрешните работи (МВР) е потвърдил за акцията пред медията.

От там обаче не предоставят повече информация, тъй като съдействат на прокуратурата.

Новината за проверката идва месец след като Европейската прокуратура запорира активи на кмет и други длъжностни лица в България, разследвани за измама в размер на 2,6 млн. евро.

Специализираната операция е започнала тази сутрин в администрацията, като се проверяват документи по европейски проект. Засега няма публична информация кой точно е той и каква е целта на проверката.

В социалните мрежи се появи информация, че кметът на града - Апостол Апостолов е бил арестуван. Тя обаче беше опровергана от неговия син - Стефан Апостолов, който публикува видео с него от площада в Симитли.

Европейската прокуратура разследва, преследва наказателно и предава на съд престъпления срещу финансовите интереси на Европейския съюз (ЕС).

Тя започна работа през 2020 г. През последните четири години заведе редица дела за злоупотреба с европейски фондове, включително срещу България.

В края на август прокуратурата запорира активи на кмет и други длъжностни лица в България във връзка със разследване на проект за водоснабдяване. Това се случи на фона воден режим в стотици населени места в страната.

Преди това европрокуратурата започна проверка в офисите на държавната компания „Булгартрансгаз“. По информация на МВР причината е неизгодният за България договор с турската газова компания „Боташ“.

По-рано през годината беше започнато разследване и в хотели в български ски курорти заради предполагаеми измами с европейски средства.

Миналия ноември пък обвинението съобщи, че разследва община Бойчиновци за възможна злоупотреба по проект за ремонт на общинска пътна мрежа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG