Връзки за достъпност

Извънредни новини

Открити са токсични вещества в продукти от Shein, Temu и AliExpress


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Дамски аксесоари и обувки, продавани от едни от най-популярните онлайн магазини в света, съдържат токсични вещества. Това съобщиха властите в Сеул, Южна Корея в сряда.

Новината идва на фона на опасения за разрастващото се влияние на марки като Shein, Temu и AliExpress на европейския пазар и влиянието, което те оказват. През последните години те придобиха голяма популярност, предлагайки огромен избор от модерни дрехи и аксесоари на изключително ниски цени.

Бурният растеж доведе до засилен контрол върху техните бизнес практики и стандарти за безопасност, включително в Европейския съюз. В Южна Корея пък служители на Сеул извършват ежеседмични проверки на артикулите, продавани от онлайн платформите.

При последната проверка на стоки от Shein, AliExpress и Temu в Сеул са тествани 144 продукта, като голяма част от тях не са отговаряли на законовите норми за съдържание на токсични вещества.

При обувки от Shein са открити значително високи нива на фталати. Това са химикали, които придават по-голяма гъвкавост на пластмасите. Пластификаторите на основата на фталати обаче влияят на репродуктивните функции, включително намаляване на сперматозоидите, като могат да причинят безплодие и дори преждевременно раждане.

В един от изследваните чифтове обувки количеството фталати е 229 пъти над допустимото от закона.

Един такъв химикал „е класифициран като човешки канцероген от Международния институт по рака, така че трябва да се вземат специални мерки, за да се избегне дългосрочен контакт с човешкото тяло“, казва пред агенция Франс прес служител от екипа за екологично здраве в Сеул.

В две бутилки лак за нокти от същата компания е открит диоксан в концентрация 3,6 пъти над допустимото. Диоксанът е възможен канцероген, който може да причини чернодробно отравяне. Там е открита и концентрация на метанол 1,4 пъти над допустимото ниво.

В стелки на обувки от Temu пък е открито олово в количества, надвишаващи 11 пъти допустимата граница.

И двете компании казват, че ще предприемат мерки, пише френското издание Le Monde.

През април Европейският съюз (ЕС) добави Shein към списъка си с онлайн компании, които попадат под по-строги правила за безопасност - включително мерки за защита на клиентите от опасни продукти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG