Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Седми път избори. Първи медал за България в Париж. Подигравки за Пеевски в интернет


Хавиер Ибанес си гарантира минимум бронзов медал от Олимпийските игри, след като достигна полуфинал в боксовия турнир за мъже в категория до 57 кг. Ибанес излиза в битка за финала на 8 август.
Хавиер Ибанес си гарантира минимум бронзов медал от Олимпийските игри, след като достигна полуфинал в боксовия турнир за мъже в категория до 57 кг. Ибанес излиза в битка за финала на 8 август.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ИТН връща мандата и отиваме на нови избори
  • България с първи медал от Олимпиадата
  • Украйна потопи руска подводница

Политиците в България решиха да изпратят гражданите за седми път на избори в рамките на последните три години. До очакваното развитие се стигна, след като в неделя лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов написа във Фейсбук, че в понеделник ще изпрати хората си да върнат третия мандат на Румен Радев.

В следващите дни президентът трябва да обяви дата за провеждането на изборите, която ще бъде в началото на октомври, а предизборната кампания ще започне всеки момент.

Последните няколко преминаха вяло, но разцеплението в ДПС може да донесе промяна. В края на миналата седмица санкционираният за корупция Делян Пеевски се закани да даде „истината на хората за всички“ и да „развенчае целия политически модел“. За тази закана пише Емилия Милчева в Тоест.

Вместо страх заплахите на Пеевски засега подбуждат повече подигравки. Потенциалният му нов проект, „Ново начало“, за което той постоянно повтаря, се сдоби с пародиен сайт, съобщи Медиапул.

Първи медал за България в Париж

България вече има един сигурен медал от Олимпийските игри в Париж. Това се случи, след като Хавиер Ибанес се класира на полуфинал в боксовия турнир за мъже в категория до 57 кг. Класирането на полуфинал гарантира на боксьора минимум бронзов медал.

Ибанес излиза в битка за финала на 8 август срещу Мунарбек Сейтбек Уулу от Киргизстан.

Полемиките около боксовия турнир при жените вече засенчиха и възмущението от откриването на Олимпиадата. Причината е участието на Имане Келиф от Алжир и Лин Ю-тинг от Тайван, които през 2023 г. са отстранени от участие на световно първенство заради тестове, които установяват „конкурентни предимства пред други състезателки“, а според шефа на световния бокс – наличие на мъжки хромозоми в ДНК-то им. Според Международния олимпийски комитет обаче те покриват критериите за участие в Париж.

За България казусът се оказа от още по-голямо значение, тъй като в неделя Лин отстрани българската състезателка Светлана Каменова. Каменова реагира остро след загубата си, която беше придружена и с много спорни съдийски решения.

Тук събрахме известното около ситуацията с Келиф и Лин.

Пожарите в България

България е в челната класация по горски пожари в Европа през 2024 г. като отстъпва само на Кипър. Това твърди изпълнителният директор на „Асоциация общински гори“ инж. Тихомир Томанов, цитиран от Медиапул.

В област Благоевград все още бушуват няколко пожари до село Голешово в планината Славянка на българо-гръцката граница и в село Сенокос, община Симитли.

Пожар горя и на Витоша в близост до пернишкото село Чуйпетлово.

Размяната на затворници между САЩ и Русия

След над 9 месеца зад решетките по скалъпени обвинения, късно в четвъртък журналистката на Радио Свободна Европа Алсу Курмашева беше освободена. Това се случи в рамките на най-голямата размяна на затворници между САЩ и Русия след Студената война. Тук събрахме историята на Алсу.

Освободени бяха общо 16 души. Кои са те – вижте тук.

Срещу освободените 16 души Кремъл получи по-малко свои граждани. Защо му е обаче на Путин да прави това и защо го прави сега? Този анализ предлага няколко хипотези.

Безредиците във Великобритания и убитите врагове на Израел

От няколко дни Великобритания е залята от безредици. Всичко започва с убийството на три деца и бърза дезинформационна кампания в социалните мрежи. Не пропускайте тази история.

През последните дни светът разбра за смъртта на трима души от радикални групировки, които са врагове на Израел. Те са част от по-дълъг списък с лидери и членове на групировки в Близкия изток, които са били мишена на Израел през последните няколко десетилетия. Кои са най-известните от тях, вижте тук.

Няколко препоръки

Макар че няма флот, Украйна продължава систематично да унищожава плавателните съдове на Русия в Черно море. В събота украинските военни съобщиха, че са потопили руската ударна подводница B-237 "Ростов на Дон", която се е намирала в контролирания от Москва Севастопол.

Преди седмица Конституционният съд отмени повечето промени в основния закон, които прокарваха идеите за съдебна реформа. Решението беше по-скоро очаквано, но остави съмнения, че обслужва политически интереси. Кои са петте основни извода от него? Борис Митов дава отговорите.

Служебното правителство оценява огромния руския комплекс в курорта Камчия като заплаха за националната сигурност, но няма идея какво може да се направи по този въпрос. Това се разбира от отговор на служебния премиер Димитър Главчев, пише Медиапул.

Човек на деня

Нейният олимпийски дебют беше преди 12 години в Лондон. Днес тя вече е най-награждаваната американка на олимпийски игри и е на един златен медал от това да изравни абсолютния рекорд за най-много златни медали, спечелени от жена на олимпиада. Тя е Кейти Ледецки и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG