Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп има широк имунитет срещу съдебно преследване, постанови Върховният съд на САЩ


Бившият американски президент Доналд Тръмп
Бившият американски президент Доналд Тръмп

Върховният съд (ВС) на САЩ постанови, че бившите президенти имат имунитет срещу разследване, съобщи Асошиейтед прес.

По този начин съдът забави допълнително началото на процеса във Вашингтон срещу Доналд Тръмп по обвинение в заговор за отмяната на резултатите от изборите през 2020 г., когато загуби от настоящия президент Джо Байдън.

С решението на ВС за пръв път се признава някаква форма на президентски имунитет. В резултат на решението на практика отпада вероятността Тръмп да бъде съден по някое от трите наказателни дела срещу него преди тазгодишните избори през ноември.

Тръмп срещу Байдън. Кой победи в дебата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

"Съгласно нашата конституционна структура на разделение на властите естеството на президентските правомощия дава право на бившия президент на пълен имунитет срещу наказателно преследване за действия в рамките на неговите основни конституционни правомощия", пише в основанието председателят на Върховния съд Джон Робъртс.

Тръмп определи решението като "голяма победа" за американската демокрация и конституция.

Байдън от своя страна го определи като "опасен прецедент", който прави лоша услуга на американския народ.

"Няма крале в Америка. Всеки един от нас е равен пред закона. Никой, никой не е над закона, дори президентът на Съединените щати", каза Байдън в реч от Белия дом.

"(С) днешното решение на Върховния съд относно президентския имунитет, това фундаментално се промени", добави той.

Решението беше взето с шест на три гласа. Делото ще бъде върнато на първа инстанция, като прокурорът Джак Смит и екипът му ще трябва значително да преструктурират делото си срещу Тръмп и представените доказателства, ако искат да го продължат.

Една от съдиите, гласували против, пише във възражението си, че решението на ВС променя институцията на президентството. "То се подиграва с принципа, основополагащ за нашата конституция и система на управление - че никой не е над закона“, пише съдия Соня Сотомайор, цитирана от АП.

В решението си съдът уточнява, че президентите нямат имунитет за неофициални действия. Би Би Си пише, че опитите на Тръмп да окаже натиск върху бившия вицепрезидент Майк Пенс да не удостоверява победата на Байдън са вид официално действие.

Очаква се коментарите на Тръмп от 6 януари 2021 г., за които се твърди, че са подбудили щурма на Капитолия, също да бъдат счетени за официални действия.

Тогава няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени при атаката, извършена от привърженици на Тръмп в деня, в който Конгресът утвърди резултатите от изборите. Бившият президент е обвиняван, че е призовал тълпата да се събере на Капитолия и че е подкопал вярата в демократичната система.

Срещу Тръмп в момента се водят общо три наказателни дела - за предполагаемо неправомерно боравене с класифицирани документи, за бунта в Капитолия и за предполагаема намеса в изборите в щата Джорджия. Решението на ВС се ще се отрази на всяко от тях, като затрудни прокурорите да докажат обвиненията си.

По-рано през май Тръмп беше признат за виновен по четвърто дело - за фалшифициране на документи с цел да повлияе на предизборната кампания през 2016 г. Така стана първият бивш президент на САЩ, обявен за виновен по наказателно дело.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG