Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ санкционираха грузински депутати заради закона за "чуждестранните агенти"


Кадър от протестите срещу закона за "чуждестранните агенти", 26 май 2024 г.
Кадър от протестите срещу закона за "чуждестранните агенти", 26 май 2024 г.

САЩ наложиха забрана за влизане на депутати от управляващата партия в Грузия "Грузинска мечта". Причина за това е приемането на закона за "чуждестрастранните агенти", съобщи Асошиейтед прес.

Новината идва, след като само преди няколко дни законът официално влезе в сила на фона на седмици на масови протести от страна на грузинците. Според новия закон организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, трябва да се регистрират като агенти на чуждестранното влияние.

Наложената забрана за пътуване засяга длъжностни лица, членове на управляващата партия "Грузинска мечта", служители на правоприлагащите органи, депутати и членове на техните семейства.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър не съобщи имената на хората, към които са насочени мерките, но каза, че „няколко десетки“ души са били обвинени в антидемократична дейност.

"Тези действия рискуват да провалят европейското бъдеще на Грузия и са в разрез с грузинската конституция и желанията на нейния народ", каза Милър. Той определи тези санкции като първа стъпка и съобщи, че ако Грузия не промени курса си, ще последват още санкции.

Още при първоначалното приемане на закона държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че може да се предприеме подобно действие. Той каза и че САЩ ще преразглеждат цялата си помощ за Грузия, която през последните няколко години възлиза на 390 млн. долара.

Грузинският закон е създаден по модела на съществуващия в Русия закон за "чуждестранните агенти", който руският президент Владимир Путин използва за потискане на опозицията. Протестиращите се опасяват, че законът може да се използва по подобен начин и в Грузия.

Управляващата партия обаче казва, че приемането на закона е нужно, за да се защити страната от намесата на западните сили и да се повиши прозрачността на финансирането на неправителствените организации.

Седмици на протести не успяха да спрат приемането на закона. В понеделник той беше подписан от председателя на грузинския парламент като последна стъпка от приемането му. Това се случи и въпреки ветото, наложено от президентката Саломе Зурабившили.

Преди седмица Европейският съюз (ЕС) изрази съжаление от приемането на закона и каза, че той противоречи с основните ценности на Блока. Грузия получи статут на кандидат-член на ЕС в края на 2023 г. Преди приемането на закона представители на ЕС казаха, че той може да бъде значителна пречка за кандидатурата на Тбилиси за членство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG